JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt IoT-koncept vinner på bred front

Svenskt IoT-koncept vinner på bred front

Nu finns inget mer som måste slipas. Systemet fungerar och nu ska det rullas ut brett”. Det säger Pär Bergsten – vd och grundare av H&D Wireless – om företagets nylanserade wifi-plattform som smidigt kopplar ihop prylar med Internet, hela vägen till en molnserver och mobilapplikationer. Ett kontrakt värt 4 miljoner dollar är redan i hamn.
I början av november – på M2M Summit Scandinavia, ett evenemang för kommunikation mellan maskiner som gick av stapeln i Kista – lanserade H&D Wireless plattformen Griffin. Namnet är valt för att ge en viss association till svenska Gripen.

Griffin är en så kallad wifi-moln-plattform. Det är en egenutvecklad plattform som är generisk och oberoende av wifi-kisel. Konceptet inkluderar all nödvändig hård- och mjukvara, från SIP-modul (system in package) till hela protokollstacken ända upp till programvaran i molnet.

– Vi gör inte bara elektroniken, utan även apparna som styr prylarna och vi kan koppla allt till kundens server eller vår egen server, säger Pär Bergsten.

Griffin är i princip den plattform som ska sitta i ett amerikanskt företags produkt, då den lanseras under andra kvartalet nästa år.
Kundens namn kan Pär Berg-sten inte avslöja, men han säger:

– Företaget är världsledande inom sin nisch och efter att ha utvärderat fem företag i världen med smarthome-lösningar så valde det oss eftersom vår lösning var mest komplett och fungerar.

Avtalet med det amerikanska företaget är värt 4 miljoner dollar, inklusive royalty. Hittills har tre av de fyra miljonerna specificerats. Då ingår licensavtal och två utvecklingskontrakt.

– Ett tredje utvecklingskontrakt ska vi specificera och skriva under nu i november. Då blir det totalt 4 miljoner US-dollar.

Ytterligare en positiv nyhet är att H&D Wireless för första gången sedan starten i mars 2009 går med vinst.

– Just nu går det bra. Sedan i juni i år har vi gått med vinst och det är väldigt kul, säger Pär Bergsten, som slitit hårt för att lyckas driva verksamheten med i stort sett egna medel.

En viktig ingrediens i företagets framgång är det starka stödet inom halvledarvärlden.

H&D Wireless är partner med både Samsung och Qualcomm. Det svenska företaget köper wifi-kisel till högvolympriser och har licens på halvledarföretagens mjukvara, vilket är nödvändigt.

– Men vi har skrivit om hela mjukvaran till vår plattform. Under 4,5 år har vi tagit fram en bra och porterbar mjukvara med egna pengar, vilket gör att vi idag äger allt vårt ip, säger Pär Bergsten stolt.

Sedan starten har H&D Wireless även knutit till sig flera halvledarföretag som tillverkar styrkretsar. Först ut var Atmel, därefter har man även fått stöd från ST Microelectronics och Freescale. På sikt hoppas Pär Bergsten kunna addera styrkretsgiganten Renesas till partnerlistan.

Likaså har H&D Wireless precis blivit utnämnd till Bizspark Plus-partner med Microsoft.

– Vi använder Microsofts serverplattform och nu har vi blivit uppgraderade till partnerprogrammet Bizspark Plus, som gör att vi får utnyttja Microsofts servertjänster, last och minne och allt, upp till 60 000 dollar över tre år. Det ingår även gratis licenser och annat i detta, förklarar Pär Bergsten, som hoppas kunna namnge ytterligare samarbetspartners till våren.

På kundsidan är koreanska LG och amerikanska Venstar två officiella namn. LG använder H&D Wireless wifi-lösning i luftkonditioneringsutrustning, medan termostattillverkaren Venstar använder den svenska lösningen som bas för att styra och övervaka värmen i fastigheter.

Namn på ytterligare kunder kan Pär Bergsten inte avslöja. Fast han hintar lite.

– I morgon träffar jag en annan kund. Hmm, vad kan jag säga om det. Jo, det handlar om hålla rätt på inventarier, som för oss är ett nytt segment och där vår plattform är oerhört effektiv eftersom kunden inte behöver använda någon värdprocessor.

Ett annat projekt som är under förhandling handlar om en ren konsumentprodukt.

– Det är ett amerikanskt före-tag som vill använda hela vår teknik, vi ska även tillhandahålla content. Det är en konsumentprodukt som har potential att gå i väldigt höga volymer, miljontals enheter. Just nu förhandlar vi med företaget som vill lansera sin produkt i januari.

För H&D Wireless är USA den största marknaden, medan Ko-rea ligger tvåa. I Tyskland har företaget arbetat under två år med att försöka få igång en distributionsverksamhet.

– På senare tid har det blivit en väldig fart i Tyskland och vi har vunnit ett flertal projekt där som kommer att nå mellan 10 000 och 100 000 enheter under nästa år.

H&D Wireless har huvudkontor i Kista och sysselsätter knappt 30 personer, varav hälften är fast anställda. I fjol omsatte företaget 4,5 miljoner kronor, vilket var en fördubbling mot året innan.

– Även i år räknar vi med att fördubbla omsättningen, säger Pär Bergsten.
 
Griffin är en nylanserad IoT-plattform som innehåller allt från SIP-modul till hela protokollstacken ända upp till programvaran i molnet.






MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)