JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

JollaJolla – Meego reser sig ur askan

Finska mobiltillverkaren Jolla har producerat de 450 första exemplaren av telefonen som använder Sailfish – den senaste versionen av det operativsystem Meego som Nokia dumpade efter att ha inlett partnerskap med Microsoft.
Det skulle egentligen aldrig ha producerats några fler mobiltelefoner på det Linuxbaserade operativsystemet Meego, även om Nokia gjorde sitt bästa för att sopa detta faktum under mattan när företaget lanserade Meegomobilen N9 år 2011  och presenterade den som ”den första i en serie produkter”.

Men nu håller lögnen på att bli sanning, tack vare några ingenjörer som hoppade av Nokia och startade ett eget företag. Jolla har nu mottagit den första lastpallen med 450 exemplar av sin första mobiltelefon, och serieproduktionen ska rampas upp.

När Nokia 2011 meddelade att det dumpat Meego för Microsoft, möttes detta med ett kollektivt utrop av vantro från Nokias Meegoingenjörer. De lämnade Nokia och grundade Jolla för att kunna bygga vidare på Meego. Nu släpps den första produkten och världen får se hur Nokias framtid skulle sett ut utan Microsoft.

Operativsystemet Sailfish använder öppenkodsdelarna av Meego, dess föregångare Maemo och dess efterföljare Mer, medan användargränssnittet – som var Nokia:s intellektuella egendom – har fått nyutvecklas.

400 euro kostar telefonen. Den stöder LTE och 802.11n på 2,4 GHz. Approcessorn är en dubbelkärna på 1,4 GHz från Qualcomm. RAM-minnet är på 1 Gbyte och Flash på 16 Gbyte.

Den kan köra Android-appar, med hjälp av mjukvara från Schweiziska Myriad, så den lanseras inte med ett tomt ekosystem.

Finska operatören DNA kommer att erbjuda Jollamobilen.

På längre sikt är Jollas strategi att licensiera Sailfish till andra tillverkare. Operativsystemet kan köras på de vanligaste hårdvaruplattformarna för Android.
MER LÄSNING: