JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linköpings Vinnovamiljoner ska snåla med strömmen
Strömsnåla sensorer och förstärkare – det är vad två forskningsprojekt på Linköpings universitet ska ta fram med hjälp av pengar från Vinnova.
Av den Vinnovasatsning på sammanlagt fyrtio miljoner kronor som Elektroniktidningen rapporterade om i början av månaden går en knapp fjärdedel till två projekt på Institutionen för Systemteknik på Linköpings universitet.

Det ena projektet kallas Sehpmet  – andas in – ”Smart Energy Optimization via Energy Harvesting utilizing New Swedish Piezo MEMS Technology” – andas ut. Det tar fram en energiskördande sensor och får 5,8 miljoner kronor.

Silex Microsystems är partner med sina mikromekaniska system i piezoelektriska material. Det är material som när de utsätts för tryck omvandlar det mekaniska arbetet till elektricitet.

Spänningen som uppstår är dock ojämn och därmed svårskördad. Så avdelningen för elektroniska komponenter ska försöka bygga en strömstyrningschip som omvandlar den till användbar växelström utan att omvandlingen i sig gör av med alltför mycket energi.

Den första tillämpningen blir att övervaka däcktryck. Visionen är att tekniken ska kunna användas brett inom området Internet of things.

Det andra projektet får 3,8 miljoner kronor och ska ta fram en  effektförstärkare för trådlösa wlan och nya komponenter för power management i 28/22 nm CMOS.

Samarbetspartners är Uppsala universitet, Samsung Nanoradio och MA Kapslingsteknik. Kretsarna ska få minst samma PA-prestanda som man erhållit i tidigare processnoder genom användandet av nya högspänningskomponenter och nya kretsarkitekturer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)