JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Teliasonera sparkar fyra toppchefer

Teliasonera sparkar fyra toppchefer

Teliasoneras vice vd och finansdirektör Per-Arne Blomquist får gå på dagen. Dessutom får ytterligare tre toppchefer lämna Teliasonera. Förändringarna är en konsekvens av den mutskandal i det forna Östeuropa som rullades upp i våras.
I februari tvingades Teliasoneras koncernchef Lars Nyberg bort sedan det avslöjats att 3G-licenserna i Uzbekistan införskaffats med hjälp av mutor (länk).

Nu har revisorerna grävt vidare och även företagets vice vd och finansdirektör Per-Arne Blomquist får lämna företaget.

Dessutom avskedas ytterligare tre toppchefer. En av dessa är Tero Kivisaari. Han var fram till början av 2013 chef för affärsområdet Eurasien och ledde förhandlingarna i Uzbekistan.

– Styrelsens slutsats är att några högre befattningshavare inte längre har styrelsens förtroende. Därför har de meddelats att deras anställningar kommer att avslutats och att de lämnar sina poster med omedelbar verkan. Det är inte styrelsens uppgift att utvärdera legala aspekter, men vi har beslutat att överlämna materialet från Norton Rose Fulbright’s genomgång till åklagarmyndigheten som ett led i vår fortlöpande dialog, säger Marie Ehrling, styrelseordförande i Teliasonera, i ett pressmeddelande.

Per-Arne Blomquist har arbetat på Teliasonera sedan 2008 då han rekryterade från SEB.

– Det har varit ett mönster att inte följa god affärsetik. De nyckelpersoner som nu sägs upp har inte gjort tillräckligt i sina befattningar, säger Teliasoneras vd Johan Dennelind i SVD.

Han betonar att Per-Arne Blomquist och övriga tre som sparkas inte misstänks för att ha skott sig själva.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)