JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu är tryckmaskinen på plats

KroenertNu är tryckmaskinen på plats

Elektroniktidningen har kilat förbi Thinfilm Electronics i Linköping för att se hur det går med installationen av världens mest uppmärksammade maskin för tillverkning av tryckt elektronik.
När Elektroniktidningen besökte Thinfilm för en månad sedan (länk) fanns bara en streckad kontur på golvet där maskinen skulle stå. Nu är den på plats och håller på att plockas ihop.

Några omonterade luftutsugar ligger på golvet. En byggnadsställning står intill den höga maskinen. Två elektriker ansluter maskinen till elnätet.

Renrumsklädsel är meningslös i utrymmet just nu.

Torbjörn Eriksson
Torbjörn Eriksson
– Det blir ganska stökigt när man installerar, säger Torbjörn Eriksson, teknikchef på Thinfilm Electronics

Han flyttar undan ett par kartonger för att ge mig bättre bilder. Tryckningen sker på en av fyra rullar i ett rum med glasfönster i ena änden av maskinen. Resten av maskinens längd är huvudsakligen en ugn.

Torbjörn Eriksson var mycket nöjd efter granskningen av maskinen.

– Det var en bra finish på komponenterna. Det är viktigt att ha en ren och repfri yta för att inte slita på den tryckta elektroniken.

I slutet av januari hoppas han kunna starta produktionen.  Den första produkten blir samma minne som tillverkas i företagets enklare maskin i Sydkorea idag.

Därefter är det dags för temperatursensorn som minns och indikerar vilken temperatur den haft – för att kunna kvalitetssäkra transporter.

Etiketten ska tillverkas i massvolymer vilket är någonting helt nytt för tryckt elektronik när det gäller en systemkomponent med både sensor, logik, batteri och skärm. Därför är maskinen i Linköping en milstolpe för tryckt elektronik.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)