JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Om tre år blir frekvensbandet på 700 MHz tillgängligt för annat än marksänd digital-tv i Sverige. Det beslutade regeringen i februari och ger nu Post- och telestyrelsen (PTS) i uppdrag att  utreda hur frekvensbandet i framtiden ska kunna användas för mobiltelefoni.
– Med det här beslutet tar vi nu nästa steg för att förbättra mobiltäckningen i hela landet. 700 MHz-bandet kommer att bidra både till att vi kan få mobilnät som täcker större geografiska ytor – framför allt på landsbygden – samtidigt som det kommer leda till att inomhustäckningen kan bli bättre, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande.

Beslutet att använda frekvensbandet på 700 MHz för mobilt bredband i Sverige är väntat. Redan på världsradiokonferensen WRC, som senast gick av stapeln i januari-februari 2012, diskuterades just detta. Resultatet av diskussionerna som då fördes är att det efter nästa WRC, som är planerad till november 2015, även blir en mobil allokering i övre delen av tv-bandet, preliminärt i frekvensutrymmet 694-790 MHz.


Efter 2015 är det alltså upp till varje land att bestämma om det vill utnyttja frekvensbandet till mobila tjänster eller till tv.  I Sverige beslutade regeringen den 27 februari i år att 700 MHz-bandet ska göras tillgängligt för andra tjänster än marksänd digital-tv efter den 31 mars 2017.

I uppdraget som PTS nu fått av regeringen ingår att ta hänsyn till politiska mål som att ”Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter” och ”Sverige ska ha bredband i världsklass och att alla hushåll och företag bör ha goda möjligheter att använda sig av elektroniska samhällstjänster”.  PTS ska även omplanera näten för marksänd tv så att frekvensutrymmet utnyttjas effektivt när 700 MHz-bandet görs tillgängligt för annat.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)