JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsung tar strid mot Microsoft
När Microsoft köpte Nokia slutade Samsung betala patentavgifter till Microsoft som nu stämmer Samsung i New York är för att betalningarna ska fortsätta.
Samsung är ett av de 25 företag som betalar pengar till Microsoft för att använda Googles operativsystem Android – som Microsoft anser sig delvis äga via patent.

Men nu säger Samsung stopp. Företaget anser sig löst från ett avtal som tecknades år 2011 i och med Microsofts köp av Nokia.

Samsung har meddelat att det överväger att sluta betala räkningarna och har dessutom bett om hjälp från sydkoreanska konkurrensmyndigheter.

Enligt Microsoft har Nokiaköpet inga konsekvenser för avtalet. Det angår dessutom enligt Microsoft inte sydkoreanska konkurrensmyndigheter. Microsoft stämmer Samsung i New York för att få ett domstolsbeslut på detta.

Samsung säger sig avvakta med att kommentera stämningen tills företaget kunnat analysera den bättre.

Microsoft har uppskattats tjäna mellan en och två miljarder dollar per år på licensavgifter från Androidtillverkare.

Det egna mobiloperativsystemet licenserar Microsoft numera ut gratis. Paradoxalt nog tjänar företaget alltså pengar på Googles gratisprodukt, men inte på sin egen.

Om Samsung lyckas ställa in sina betalningar finns risken – eller möjligheten – att fler av de 25 licenstagarna försöker göra detsamma.

Ett av de få företag som alltid rivit Android-räkningarna från Microsoft är Motorola – ett företag som sedmera blivit Googles egendom. Hittills har den strategin varit en mycket bra affär för Motorola. Men detta kan ändras om Microsoft segrar i de rättstvister som pågår mellan dem på grund av denna betalningsvägran.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)