JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tektronix försöker stoppa avslöjande

TektronixTektronix försöker stoppa avslöjande

Efter påstötningar från Tektronix har sajten Hackaday censurerat en bruksanvisning för hur man kan låsa upp funktionalitet i Tektronix oscilloskop. Men Tektronix rätt att censurera Hackaday ifrågasätts.
Oscilloskopfamiljen Tektronix DSO2000 har ett antal spärrade inbyggda funktioner som kan låsas upp via hårdvarunycklar som Tektronix tar några hundra dollar för.

I en artikel i juli visade Hackaday-journalisten Brian Benchoff att det var enkelt att konstruera en egen hårdvarunyckel för att låsa upp funktionerna – nycklarna är EEPROM-minnen som alla innehåller en kod som Tektronix publicerar på sin webbplats.

–Tektronix system för att låsa upp modulerna är bedrövligt svagt. Lär av detta – om du någon gång behöver konstruera en hårdvarunyckel är detta fel sätt! kommenterar Hackaday.

Nu har delar av artikeln försvunnit och ersatts med texten ”<<removed because of DMCA takedown>>”. Tektronix har nämligen övertalat Hackaday att censurera texten.

– Tektronix kräver att inlägget skyndsamt avlägsnas från webbplatsen, skriver Tektronix till Hackaday, och hänvisar till sin upphovsrätt.

Händelsen har gett upphov till flera olika debatter: om värdet på funktionerna i sig, om huruvida det är etiskt eller juridiskt rätt att kringgå nyckeln, om affärsmodellen i sig att sälja hårdvara med ”stympad” funktionalitet är etisk, om Tektronix valt att lägga säkerheten i nyckeln på en rimlig nivå eller ej, om hur vanligt det är att kunder redan låser upp funktionerna på detta sätt och om vilka konsekvenser avslöjandet i sig kommer att ha för Tektronix inkomster.

Dessutom ifrågasätts om Tektronix har rätt att censurera texten i Hackaday med hänvisning till upphovsrätten, eller om Tektronix med hänvisning till yttrandefriheten måste acceptera att hemligheten är ute.

Här kan du följa debatten på Hackaday: länk.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)