JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Virtualisering i öppenkod vill in i fordon
Xen Nautilus
Hypervisorn Xen – idag populär i molnservrar – ska anpassas för användning i fordon. Projektet stöds bland annat av brittiska Arm, den ledande leverantören av 32-bitars-cpu:er till inbyggda system.
Initiativet annonserades på Xen Project Developer Summit i Chicago i går. Virtualisering ska kunna göra nytta i förarhytten i ett fordon, tror Xen.

Projektet leds av amerikanska Globallogic, som tidigare sitter i styrgruppen för Linux i fordonselektronik. Grundbidragen av kod till projektet kommer från Globallogic, Arm, Citrix, Dornerworks, Galois och Washingtonuniversitet.

Åtminstone operativsystemen QNX, Android och Linux ska kunna fungera som gäster i fordons-hypervisorn. Globallogic pratar också om möjligheten att effektivt virtualisera inte bara VPU:n utan också grafikkärnor, USB-enheter och audioenheter.

Inom huvudprojektet Xen pågår idag projekt för att förbättra Xen vad gäller säkerhet, realtidsschemaläggning, boot-tid, stabilitet och robusthet – allt relevant för fordons-användning av Xen.

Globallogic använder själv redan Xen i en IVI-plattform för fordon kallad Nautilus, för att samköra olika instanser av operativsystemen Linux och Android i samma systemkrets.

Virtualiseraren Xen används idag främst i de stora molntjänsterna. Bland medlemmarna och användarna finns Amazon, Google, Oracle, Rackspace, Verizon, Intel, AMD, Cavium, Cisco och Citrix. Hög systemsäkerhet, bra resursisolering, hög tillgänglighet och lättintegrerad med nya och gamla appar – så beskriver Xen sin hypervisor.

En bra introduktion till virtualisering i fordonselektronik finns i en artikel som Elektroniktidningen skrev i julas (länk).

I morgon kväll svensk tid kan du delta i ett webinarium om projektet (länk) med rubriken Virtualization in the Automotive Industry.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)