JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hans Holst: Släpp loss kunderna!

Hans Holst: Släpp loss kunderna!

Den urgamla myten om konflikten mellan Zeus och Prometheus visade på Zeus visdom. Han ville inte att människorna skulle få tillgång till elden. Risken var uppenbar – då eldar människorna upp hela planeten! Denna ovilja att dela med sig av elden kallas den oligarkiska principen. Tänkvärt, eller?
I en upplaga av grundskolans lärobok i naturkunskap för årskurs åtta visas ett experiment där tre elever håller varandra i händerna så att de får två lediga ytterhänder. Där låter läraren eleverna hålla i var sin kopparkabel som kopplas till en spole. Läraren ansluter ett batteri till spolen. Ungarna fnittrar för ingenting händer. Då tar läraren bort batteriet och eleverna hoppar till eftersom de får en stöt. Energin i den stöten kom inte från batteriet.

En foton träffar en solcell och de olika atomerna reagerar så att en atom slutligen vibrerar och puttar på en elektron. Men elektronen fanns där från början. Vem är då ägare till elen? Hur går det till? Och kan någon berätta var jag kan köpa ett kylskåp där elen ingår i 25 år. Eller en villa? Hela vår underbara värld är bara manifestationer av energi i olika former, vissa mer vackra än andra, men alla fantastiska.

Oligopol och monopol blir mer märkliga ju osäkrare marknadsposition de har. Vi kan se energibolag i de mest halsbrytande manövrer man kan tänka sig. Nätbolagen som använder ett av regeringen godkänt fiktivt värde som underlag för beräkning av nätavgiften. 180 miljarder eller något den stilen. Elen från vattenkraft kostar runt 7 öre att generera, kärnkraften runt 1 öre, men elen kostar 30–40 öre på elbörsen. Vem tar vinsten? Och hur och varför? Är detta rimligt? Är det lagligt?

Framtidens energisystem kommer att domineras av mikrogenerering, decentralisering, DIY-lösningar samt en alltmer effektiv användning av energi. Lagring av el är en nyckel, men också helt nya affärsmodeller. Och nya lösningar för debiteringen. Tänk att du är på besök med din elbil och behöver ladda. Ska din värd behöva betala din el? Nej, det blir inte bra. Och varför är så det svårt att låta min vitvarutillverkare ansvara för att kylen är kall i 25 år och stå för kostnaden.

Om alla nya varianter av energiframställning ska komma till sin rätt måste vi erkänna att ingen bransch förändras inifrån. Detta innebär att vi inte kan förvänta oss att nuvarande aktörer ska göra något annat än det de gör, att maximera vinsten utifrån sina givna förutsättningar.
•    Tvinga fram öppningar i de idag slutna systemen för ­debi­tering av el. Ge oss fri transitering av el. Redovisa kostnadsbilden i fjärrvärmen öppet – vad är värme och vad är underhåll och förluster?
•    Släpp kunderna loss – det är dags.

Hans Holst
Bankdirektör
F d Ordförande IT Företagens Informationssäkerhetsråd
Entreprenör
Morfar
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)