Företagets framfart har varit snabb. Fördelarna med kisel jämfört med kvarts är många och inte minst det billigare priset har lockat mobiltelefontillverkare.
Sitimes teknik har också imponerat på halvledarindustrin. För två år sedan gick Knowles Electronics, känt för sina mikromekaniska mikrofoner, och timingspecialisten Vectron in med en okänd summa pengar i Sitime (länk). Och redan i ett tidigt skede investerade tyska Bosch, som idag är världens största memstillverkare, i företaget. Bosch licensierar även teknik från Sitime.
Idag har Sitime levererat 250 miljoner kretsar till 1 000 kunder inom ett brett spektrum av elektronikområdet, enligt egen utsago.
– Vi har noga följt Sitimes succé från att vara en Silicon Valley-startup till att bli ett företag som säljer till några av världens största elektronikföretag. Vi är glada att Megachips köper Sitime och vi förväntar oss en ljus framtid för de sammanslagna bolagen, kommenterar Volkmar Denner på Bosch affären i ett pressmeddelande.
Japanska Megachips är en fabrikslös expert på integrerade kretsar (LSI) med fokus på bildbehandlig, audio och telekom. Företaget har en aggressiv tillväxtstrategi, med mål att bli en av världens 10 största fabrikslösa halvledarföretag. Tillväxten ska ske både organiskt och genom uppköp.
– Mems underblåser tillväxten i halvledarindustrin. Genom köpet av Sitime blir Megachips ledande inom mems. Sitime utökar vår portfölj och bredda vår kundbas och företagets teknik passar perfekt in i våra lösningar som siktar på Wearables, mobiltelefoni och IoT, säger Akira Takata, vd på Megachips i ett pressmeddelande.
När köpet är helt klart kommer Sitime att behålla sitt namn och fungera som ett helägt dotterbolag till Megachips. Affären väntas gå i lås under november, efter sedvanligt godkännande från myndigheter.