JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Franska IOT-mobilnätet sprider sig

SigfoxFranska IoT-nätet växer

Storbritannien har fått sina första basstationer för den strömsnåla mobilnätstekniken Sigfox. Hela Europa skulle kunna vara täckt i mitten av nästa år, enligt Sigfox, om operatörsintresse finns.
I Storbritannien är det Arqiva som sätter upp nätet i tio storstäder.

Existerande mobiltelefonnät är enligt Sigfox överdimensionerade för många simpla IoT-system som bara behöver kasta ur sig ett fåtal korta meddelanden kom dagen. Sigfox använder ett enklare mobilnät byggt på UNB (Ultra Narrow Band).

 
Texas Instruments, Atmel, Silicon Labs och Telit bygger kretsar och modem som stöder Sigfox.
Sigfox har börjat rulla ut nät som ska täcka hela Spanien, Holland, Frankrike – och nu också Storbritannien.  Ambitionen är att täcka hela länder, bland annat eftersom de då kan större generell nytta för transport och fordon.

Företaget hoppas snart kunna skriva kontrakt i Belgien, Portugal, Irland, Italien och Tyskland. Resten av Europa står sedan på tur.

Så fort en lämplig operatör anmäler sitt intresse kan nätet snabbt byggas upp – redan i mitten av nästa år skulle hela Europa kunna vara täckt, enligt företaget.

Tester är på gång i Indien, Japan, Sydkorea och Thailand. Företaget hoppas på sikt hitta bra partners i Afrika.

I USA har området runt San Francisco ett Sigfoxnät och företaget hoppas finnas i 15–20 amerikanska städer innan nästa år är slut.

Sigfox hemsida har ett räkneverk med titeln ”hittills skickade meddelanden”. När vi skrev om företaget i maj låg på det på 116 miljoner och idag ligger det på 174 miljoner.

Ett annat räkneverk säger ”Energi sparad jämfört med GSM” och står idag på 4,4 MWh.

Abonnemangsavgiften för att sjösätta ett IoT-system i Sigfox i Bay Area är idag cirka en tiondel av vad som erbjuds av GSM-operatörer. 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)