JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Verizon och Google korslicenserar
Google och teleoperatören Verizon bestämmer att de fritt får använda varandras patenterade teknik. Syftet med pakten är att hjälpa varandra att försvara sig mot patentstämningar.
Avtalet gäller enligt tidningen Wall Street Journal samtliga patent som företagen har nu, men även de som de kommer att skaffa sig under kommande fem år. Dessutom täcker de varandras rygg när de säljer patent –  eventuella nya ägare kan inte använda patenten mot någon av dem.

Det sistnämnda är en viktig klausul eftersom det i telekomvärlden existerar en strategi att ”stämma via ombud”. Istället för att attackera en konkurrent direkt och riskera motkrav, placerar man patent i ett så kallat patenttroll (ett företag utan egen verksamhet inom området ifråga) som kan stämma utan att riskera motkrav.

– Vi ser fram emot att få göra liknande uppgörelser med andra high-tech-företag som har problem med patenttroll och deras skatt på innovation, skriver Verizons Randal Milch i sin blogg.

– Vi välkomnar diskussioner med alla företag som är intresserade av liknande arrangemang, säger Googles patentchef Kirk Dailey.

För en månad sedan tecknade Google ett fredsavtal med ett patenttroll – konsortiet Rockstar som götts med patent från Apple, Ericsson, Microsoft, Sony och RIM.

Googles mobiloperativsystem Android har under de senaste åren varit en mjölkko för patentägare och Google har haft inte haft någon egen patentportfölj att försvara Android med när licensfakturorna börjat dimpa ner i Googles partners brevlådor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)