JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 12 juli 2020 VECKA 28

Telit, Allianz och Telenor har med Ericssons hjälp lyckats kvalificera GSM-moduler för nya GSM-riktlinjer som är till för att se till att Internet of Things-trafiken inte överbelastar mobilnätet.
50 miljarder prylar kommer inom några år att ha kopplat upp sig på mobilnätet. Det säger en populär prognos för det som kallas IoT (Internet of Things). Då vill det till att dessa prylar använder mobilnätet effektivt för att inte tynga ner det i onödan.

Det har Telit, Allianz Telematics och Telenor Connexion insett. Därefter har de slagit sina kloka huvuden i ihop för att optimera IoT-prylarna för effektiv mobilnätsanvändning.

Lyckligtvis har någon annan redan tänkt ut en bra strategi. Det finns till och med riktlinjer att gå efter från GSM-organisationen GSMA. ”IoT Device Connection Efficiency Guidelines” släpptes i oktober i fjol.

Riktlinjerna definierar något som kallas NFM (Network Friendly Mode) som det tre företagen nu anser sig ha lyckats implementera.

NFM är en strategi för att stoppa trafikstockning – om modulen inte får kontakt så avvaktar den med att försöka igen enligt bestämda regler.

Hjälp att få för att testa implementationen har man fått från svenska Ericssons Radio Testing Laboratory – det första oberoende testlabb som kan hantera IoT-riktlinjerna.

Allianz kan nu stolt deklarera att det stödjer GSMA:s riktlinjer i sina telematikprodukter.

NFM-algoritmen stöds dessutom i Telits GSM-modul GE865. Den konfigureras precis som standarden föreskriver med några få nya AT-kommandon.

Ericssons testlabb ifråga, som verifierat att de två radiomodulerna uppfyller riktlinjerna, är en del av Ericsson Device and Application Verification service.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)