Under andra halvåret kommer Google att skicka ut lastbilar med sina Ara-mobiler och -moduler på ön Puerto Ricos gator. Frågan Google vill ha svar på i denna pilotlansering är hur man säljer en modulär mobil till konsumenter som ofta har mer beslutsvånda över valfrihet än de vill erkänna.
Ett annat skäl till valet av Puerto Rico är att ön har frihandelszoner som tillåter Google att handla med moduler från olika delar av världen.
Ett tredje skäl är att ön, som en del av USA, följer den amerikanska telekommyndigheten FCC:s regelverk – och därmed blir en bra referens för USA-marknaden.
Ett fjärde skäl att den lilla ön har en bra mobilmarknad med hela fem mobiloperatörer som alla stöder LTE. Lanseringen sker tillsammans med den lilla operatören Open Mobile och den stora operatören Claro.
Att Google släpper Ara på ön är en pilotstudie som mycket handlar om hur det udda modulkonceptet ska kunna förklaras och säljas till konsumenter.
– Folk är ofta sugna på valfrihet. Men när de faktiskt ska välja får de beslutsångest. Och efter valet har de ångest över att de kanske valt fel.
Det sade ledaren för Ara, Paul Eremenko, på projektets andra utvecklarkonferens i onsdags.
– Ara innebär massor av val. Vi har flera hypoteser om hur vi ska hantera den upplevelsen, men vi måste testa dem i fältet.
Hittills har minst tolv moduler presenterats. Två av dem är processorer – Nvidia Tegra K1 och Marvell PXA1928. De övriga är en 720p-skärm, en 5 MP-kamera, en microUSB-port, ett batteri, en högtalare, ett 3G-modem, en Band 5-antenn, en wifi-Bluetooth-modul och en luftföroreningssensor.
Som om alla dessa moduler inte gav beslutsvånda nog, finns på flaket till Googles rullande mobil-affär också en sublimeringsskrivare som sätter ett unikt skal på mobilen.
Ara kommer också att säljas online med hjälp av en konfigurerings-app som hjälper puertoricanen fylla de åtta plus två modulplatserna samtidigt som prislappen uppdateras dynamiskt.
En billigaste modell ska kunna kosta 50–100 dollar.
Ara är modulärare än PC:n någonsin varit. I PC:n behöver gör-det-självare en skruvmejsel. Här är det bara att trycka moduler på plats.
Projekt Ara var något som Google fick på köpet med Motorola Mobility år 2012 och något man behöll när man en kort tid senare sålde Motorola Mobility vidare till Lenovo.
Spiral 2 heter den senaste prototypen. Den finns i tre exemplar och ska i princip ha det slutgiltiga utseendet, enligt Google.
Spiral 3 ska släppas under andra kvartalet. Vide det laget kommer det att finnas 20–30 Ara-moduler att välja mellan.
Spiral 3 kommer enligt Google generellt att ha specifikationer motsvarande – eller bättre än – dagens vassaste smarttelefoner. Och batteritiden kommer att kunna vara en dag.
Den kommer att stödja LTE och kommer internt mellan modulerna att kunna använda en induktiv datakommunikationsteknik.
En förändring under ytan i Spiral 3 är att permanentmagneterna som håller modulerna på plats flyttas från modulen till skelettet.
Kommunikationen mellan modulerna stjäl energi, i Spiral 2 ungefär en femtedel av strömmen, enligt Google. Siffran ska bli bättre i Spiral 3 som har en nyare version av den asic för UniPro som användes i Spiral 2. I Spiral 1 användes en FPGA.
Till Spiral 3 kommer också kinesiska Rockchip att ha tagit fram en processormodul.