JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Styv bris för vindkraft i fjol

USA installerade sex gånger mer vindkraftseffekt 2014 än 2013. I Kina växte installationerna med 38 procent – landet tog 40 procent av alla de vindwatt som installerades globalt. Siffrorna kommer från BNEF (Bloomberg New Energy Finance).
Kina installerade 21 GW vindeffekt. Tvåa kom USA på 4,7 GW. Tyskland, Brasilien och Indien installerade 3,2, 2,9 respektive 2,3 GW.

Kina har legat etta sex år i rad och har idag 96 GW vindkraft i elnätet vilket är cirka fyra gånger mer än kärnkraften.

Ändringar kring skatter och avgifter skapade en del av tillväxten i fjol. Amerikanerna uppmuntrades att tidigarelägga produktionsstart för att få del av skattesubventioner. I Tyskland skyndade man på byggandet av vindkraft eftersom subventioner håller på att minskas. I Kina håller avgifterna för landbaserad vindkraft på att sänkas, så det fanns ett intresse av att snabbt slutföra havsbaserade projekt.

De flesta kinesiska vindkraftverk byggs av kinesiska företag, bara två procent var utländska i fjol.

Framför allt var det havsbaserad vindkraft som satte rekord i fjol. 20 miljarder dollar investeras. Havsvindfarmarna blir allt större. Storbritannien planerar världens största, på 1,2 GW – dubbelt så mycket som den i dag största, som också den är brittisk.

BNEF kommenterar att prisfallet på olja dels inte hunnit påverka investeringarna i andra energikällor ännu och dels antagligen inte kommer att ha någon större effekt på elektricitetsalstringen – oljepriserna kan snarare påverka transportenergisektorn.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)