JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sics dumpar föraren
Wroomm
Googles förarlösa bilar har fått fart på debatten om hur bilarna kan byggas i framtiden. Forskningsinstitutet Sics är betydligt mer jordnära i projektet Wroomm som studerar fjärrstyrda arbetsfordon för bland annat gruvor.
– Här finns en stor potential som gör Wroomm till ett mycket spännande projekt, säger Joakim. Vi ser exempelvis möjligheter där fjärrstyrda maskiner kan arbeta i svåra miljöer med rökgaser och annat men styras från marknivå, säger Joakim Fröberg som arbetar på Sics Västeråskontor.

Wroomm står för Wireless and Remote Operation Of Mobile Machines och handlar om hur automatiserade arbetsplatser och områden ska fungera. Fokus ligger på integration av uppkopplade och mobila enheter, bland annat med ökad produktivitet som målsättning. Ett exempel är en fjärrstyrd hjullastare som är integrerad med automationssystemet i en gruva.

Volvo Construction Equipment deltar i projeket och har tagit fram en demonstrator i form av en en dumper. Målet är att bygga betydligt billigare system än de som bland annat Google experimenterar med, men som ändå är personsäkra.

Projekten finansieras av Vinnova.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)