JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tusen Volvobilar pratar väglag

Genom att dela information om friktionen på vägen via en molntjänst vill biltillverkaren Volvo tillsammans med transportstyrelserna i Sverige och Norge minska antalet olyckor förorsakade av halt väglag. Försöket i Göteborg och Oslo skalar nu upp från 50 till 1000 bilar.
– Ju mer information som bilarna delar med sig av desto färre överraskningar blir det. Och när du kör är överraskningar det som mest av allt vill undvika, säger Erik Israelsson som är projektledare för Cooperative ITS (Intelligent Transport System) på biltillverkaren Volvo.

Systemet skickar kontinuerligt upp information om friktionen mellan däcken och vägbabanan, information som både används för att varna andra bilar för halka men som också utgör underlag för väghållaren om det behövs åtgärder som saltning, sandning eller något annat.

Bilarna skickar även upp information om de slår på varningsblinkers som skickas vidare till andra fordon i närområdet för att undvika att de blir påkörda.

Förhoppningen är att tekniken ska bli kommersiellt användbar inom några år och dessutom byggas på med annan information.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)