JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mats ska undersöka atmosfären

Bild: SNSBMats ska undersöka atmosfären

Hur påverkar vågor i övre atmosfären vårt klimat? Det ska forskningssatelliten Mats (Mesospheric Airglow/Aerposol Tomography and Spectroscopy) ge svar på när den skjuts upp år 2018. OHB Sweden och ÅAC Microtec står för bygget.
– Vi är mycket glada att Rymdstyrelsen beslutat att genomföra ett nytt tids- och kostnadseffektivt rymdprojekt, säger OHB Swedens vd Gierth Olsson i ett pressmeddelande.

– Det kommer åter att ge våra svenska forskare möjlighet att utföra unik forskning i världsklass.

– För oss betyder det att vi bibehåller och ytterligare utvecklar vår nationella förmåga att bygga kompletta rymdsystem. Som nästa innovativa steg efter satelliter som Odin, Smart-1 och Prisma utvecklar vi nu tillsammans med ÅAC Microtec en mycket konkurrenskraftig produkt för den internationella marknaden.

Företagen har gemensamt utvecklat den nya innovativa mikrosatellitplattformen som kallas Innosat. Plattformen är till för satelliter i mikroklassen (10–100 kg) som i sin standardversion kommer att väga cirka 40 kg och ha dimensionerna 60 x 70 x 85 cm. Satellitens design är flexibel och kan anpassas för andra instrument med krav utöver standardspecifikationen.

– Utvecklingen av marknaden för små satelliter har verkligen exploderat de senaste åren, säger ÅAC:s vd Mikael Andersson.

De bakomliggande faktorerna är bland annat teknologiska framsteg och att budgetbegränsningar driver fram ett paradigmskifte.

– Vi ser en enorm global potential för ÅACs robusta satellitsystem och den nya plattformen InnoSat och vi ser fram mot samarbetet med OHB Sweden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)