JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett steg närmare självkörande Volvo
I december 2013 avslöjade biltillverkaren Volvo att företaget planerade ett försök med 100 självkörande bilar på infartsvägarna till Göteborg redan 2017. Volvo rapporterar nu att ett nätverk av sensorer, molnbaserade positioneringssystem plus intelligenta broms- och styrtekniker finns på plats för Drive Me, som projektet kallas.
– Att ta fram en komplett tekniklösning för självkörande bilar är ett avgörande steg mot det publika pilotprojektet. När piloten väl är igång kommer den att ge oss värdefull kunskap om hur självkörande bilar kan integreras i verklig trafik, säger Erik Coelingh på Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Till att börja med kommer bilarna bara att köra autonomt på vissa vägar med lämpliga förutsättningar, bland annat utan mötande trafik och oskyddade trafikanter.

Rent praktiskt ska systemet kunna hantera alla mer eller mindre komplicerade situationer, från pendlartrafik till hög trafikintensitet och kritiska lägen.

– Liksom en skicklig förare närmar sig den självkörande bilen potentiellt kritiska situationer med försiktighet. Men i en verklig nödsituation reagerar bilen snabbare än de flesta människor, säger Erik Coelingh.

När autonom körning inte är tillgänglig – på grund av en exceptionell vädersituation, ett tekniskt fel eller när bilen närmar sig slutet av den autonoma körsträckan – uppmanar systemet föraren att ta över körningen igen. Om föraren av någon anledning inte tar över i tid kommer bilen själv att ta sig till en säker plats att stanna på.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)