JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Handläggarna tar fajten för patentkvaliteten


Är det första maj? Nej, det här är europeiska patentgranskare som marscherar på tyska gator i missnöje över sin chef och över rådande policies på EPO, Europeiska patentkontoret.
37 procent av personalen – 2538 personer – deltog i en strejk i månadsskiftet november-december. Hundratals deltog i demonstrationer utanför franska och danska konsulaten.

Den 24 januari gick ett demonstrationståg på cirka tusen huvuden till danska konsulatet i München. Och i onsdag nästa vecka är brittiska konsulatet tågets slutstation.

Det är många budskap på plakaten. Mycket har missnöjet handlat om EPO:s chef – Benoît Battistelli.

EUROPEISKA PATENTKONTORET
EPO  har en årlig budget på cirka 20 miljarder kronor – den är den största organisationen i Europa, endast EU är större.

År 2013 tog EPO emot 265 000 patentansökningar och beviljade
66 700.

Ett patent som godkänns av EPO blir i det närmaste automatiskt godkänt också i medlemsländerna.

Patentgranskarna har mellan 50 000 och 150 000 kronor i månadslön och betalar sex procent i skatt.

Organisationen bildades 1977 och har 38 medlemmar som i stor utsträckning överlappar EU:s medlemmar.
EPO är en självständigt organisation, varken EU eller de europeiska länder som driver institutionen har formell makt över Battistelli – han kan göra vad han vill.

Och det har han gjort också, enligt hans personal, som beskriver honom som auktoritär och bristande i respekt för mänskliga rättigheter.

Bland annat anklagas han för att ha suspenderat personal och fryst deras löner på grund av deras fackliga aktiviteter i EPO-fackföreningen Suepo.

I mötena med konsulaten säger patenttjänstemännen att det är orimligt att det självständiga EPO kan utsätta sin personal för arbetsvillkor som vore oacceptabla i de länder som driver EPO.

En av orsakerna till att friktionen mellan personal och chef, är EPO:s nuvarande policy att maximera antalet beviljade patent. Battistelli har bland annat införts ett belöningssystem som grundar sig på antalet beviljade patent.

Enligt demonstrationsplakaten vill personalen prioritera kvalitet för kvantitet.

– Effektivitet är inte ett självändamål, det är underordnat EPO:s plikt i allmänhetens tjänst att undersöka patent noggrant och avslå ”dåliga” patent, skriver i Suepo i en pamflett.

– Benoît Battistellis enkelriktade fokus på ”effektivitet” och kostnadsbesparingar ligger inte i Europas intresse.

Anställda skriver i ett anonymt utskick att personalen pressas av sina chefer att uppnå orealistiska mål och att resultatet kommer att bli att vissa kommer att sänka sina kvaliteskrav vad gäller patentsökning och -granskning.

Patentbloggaren Florian Müller har bevakat konflikten sedan december i fjol.

– Mitt intryck är att EPO:s personal är genuint engagerad i frågan om patentkvalitet. De här människorna vill göra ett bra jobb – som de kan vara stolta över.

Florian Müller ser ett strukturellt problem i att patentkontoret är en sorts myntverk. Varje beviljat patent skapar direkta inkomster till medlemsländerna.

Vad gäller arbetsrättskonflikten anser Florian Müller att styrningen av EPO behöver reformeras. Han ser inte Battistelli personligen som grundproblemet, utan den organisationsform som tillåter Battistelli – och hans föregångare – att agera självsvåldigt.

En annan av Benoît Battistellis åtgärder som höjt många ögonbryn är att suspendera en domare som hanterar patentöverklaganden – utan att ange en officiell förklaring. I de flesta rättsordningar är det svårt att avsätta en domare, meningen är att de ska kunna agera oberoende.

Danska Jyllandsposten publicerade en längre artikel om konflikten i slutet av januari. Ingen EPO-anställd ville ha sitt namn i tidningen – man sade sig vara rädd för repressalier.

I Jyllandsposten försvaras Benoît Battistelli regim av EPO:s danske ordförande Jesper Kongstad, som säger till Jyllandsposten att majoriteten av de anställda stöder organisationen och dess styrelse, och att produktiviteten aldrig varit högre.

Jesper Kongstad anser att bakgrunden till konflikten är reformer som gått ut på att minska fackföreningarnas makt i EPO.

Jylandsposten har också talat med Benoît Battistelli.

– Om jag försökte vara alla till lags skulle jag aldrig kunna fatta några beslut, säger han.

Han säger sig ha fått mandat att vidta förändringar men att Suepo har vägrat delta i förändringsarbetet.

– Suepo har inte velat släppa på de rättigheter man redan vunnit, säger Benoît Battistelli.

FOTNOT
• Fotot på demonstrationståget är taget av Florian Müller

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)