JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 22 september 2020 VECKA 39
Apples mobiler ska bort ur butikshyllorna! Det kräver svenska Ericsson efter att ha misslyckats med att förnya Apples licenser för Ericssons mobilpatent. Dessutom kastar Ericsson in nya patent i konflikten som inte har med mobiltelefoni att göra.
Sedan januari har Apple inte längre något mobilpatentlicensavtal med Ericsson. De två företagen har misslyckats med att enas om priset.

I januari började de två företagen stämma varandra inför domstol. Det hjälpte inte. Nu tar Ericsson nästa steg.

Upptrappningen är typisk för de senare årens mobilpatenttvister. Ericsson vänder sig till ITC (den amerikanska handelsmyndigheten International Trade Commisson). Ett verkställt säljförbud skulle orsaka Apple irreparabla skador.

ITC kommer nu att göra en egen utredning av Ericssons licenskrav på Apple.

Ericsson trappar också upp den pågående tvisten i Texas.

Företaget kastar in nya patent i konflikten. Hittills har den gällt så kallade standardessentiella patent – sådana som det är teoretiskt omöjligt att komma runt för den som vill bygga en mobiltelefon. Nu stämmer Ericsson Apple också för intrång i diverse patent för användargränssnitt, halvledarkomponenter, positionstjänster, programvara och Apples Iphone-operativsystem IOS.

Ericsson skriver i ett pressmeddelande att Apple vägrar att teckna en FRAND-licens (fair, reasonable and non-discriminatory) med Ericsson. I själva verket handlar tvisten om hur det mångtydiga begreppet FRAND ska uttolkas, om vad som är ”rättvist”.

Att licensförhandlingarna med Ericsson drar ut på tiden är  något som kan väntas gynna Apple. Det blåser nämligen förändringens vindar inom patentvärlden just nu vad gäller tolkningen av ordet ”rättvist”.

Organet IEEE-SA har klubbat nya regler för sina standarder som tydligare än tidigare regler anger vad FRAND betyder. Den nya defintionen av rättvisa och rimlighet föreslår licensavgifter som ligger klart under det som patentinnehavare som Ericsson och Interdigital hävdar är dagens branschpraxis.

Är Ericssons licenskrav på Apple rättvist? Den frågan är omöjlig att ha en åsikt om för en utomstående. Avtalet är nämligen konfidentiellt.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)