JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson i patenttvist med Apple
Ericsson frågar en domstol i Texas om företagets krav på licensavgifter från Apple är rimliga. Apple har inte skrivit något nytt licensavtal med Ericsson efter att det gamla nu har löpt ut.(*)
Apple har trots påtryckningar från Ericsson under två år vägrat att förnya avtalet. Apple gjorde sin sista inbetalning enligt det gamla avtalet för fjärde kvartalet i fjol, men nu är inga mer pengar på väg.

I måndags gick Apple istället till en kalifornisk domstol med några av patenten och bad den skriva under på att  Apple överhuvudtaget inte inkräktar på patenten ifråga.

Ericsson svar blev att gå till en annan domstol – i Texas, ett distrikt som historiskt är välvilligt inställt till patentinnehavare i IPR-konflikter – och bad den avgöra en annan fråga: om Ericssons licensvillkor är rättvisa, rimliga och ickediskriminerande (FRAND).

Ericsson har patentlicenser med drygt 100 företag och anser att detta demonstrerar att avtalen är FRAND.

Beskrivningen av Ericssons och Apples mellanhavanden kommer från Ericssons pressmeddelande.

I pressmeddelandet  säger Ericsson sig vilja att licensavtalet med Apple ska vara ”rättvist” och talar mycket om alla de pengar som företaget lägger ner på att utveckla mobilteknik. Patenterad Ericssonteknik finns enligt Ericsson i samtliga Apples mobiler och surfplattor.

– Det är rimligt att vi får en rättvis kompensation från företag som drar nytta av den utveckling vi gjort under de senaste trettio åren, säger Ericssons patentchef Kasim Alfalahi i pressmeddelandet.

Även om den kaliforniska domstolen skulle säga att Apple inte inkräktar på Ericsson patent, kommer det enligt Ericsson inte att bli aktuellt för Ericsson att retroaktivt betala tillbaka en del av tidigare licensavgifter till Apple.

Patentstrider var vardagsmat i mobilvärlden under några år, men på  sistone har striderna lugnat ner sig.

FOTNOT:
(*) Innehållet i texten är korrigerat. Förhandlingar har pågått i två år, men det är först nu som det gamla avtalet löpt ut.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)