JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny utbildning ska möta cyberhotet
En masterutbildning i informationssäkerhet  – det startar  Stockholms universitet i höst. Data- och systemvetenskapliga institutionen driver utbildningen som sägs ha kommit till på initiativ från branschföreträdare, som också varit med och tagit fram innehållet i utbildningen.
Arbetsmarknaden är ljus, enligt Fredrik Björck, lektor vid Data- och systemvetenskapliga institutionen.
 
– De stora konsultbolagen och byråerna storsatsar inom området och har tusentals anställda globalt, säger han i pressmeddelandet.

– Sedan har vi statliga myndigheter, kommuner, landsting, bank- och finanssektorn, internetleverantörer och telekom, rättsväsendet och försvaret. Alla dessa områden har lagkrav på cybersäkerhet som garanterar arbetsmarknaden framöver.

Enligt den amerikanska tidskriften Forbes kommer utgifterna inom it-säkerhet att tiodubblas de närmaste tio åren. Och Sveriges regering planerar  att bygga ut landets cyberförsvar.

Informationssäkerhet handlar om att skydda informationstillgångar mot hot som angrepp, misstag och naturkatastrofer.

Under utbildningen får studenterna kunskaper om bland annat it-säkerhet, digital forensik, cybersäkerhet, databrott, cyberförsvar och krigföring, och personlig integritet.

Programmet är öppet för alla sökande med en kandidatexamen, oavsett inriktning. För de utan data- och systemvetenskaplig bakgrund inleds utbildningen med en överbryggningskurs.

– Min förhoppning är att locka drivna studenter från bakgrunder som till exempel ekonomi, sociologi, kriminologi och psykologi, säger Fredrik Björck.

Söktrycket är högt. Redan innan ansökningarna för Sverige och EU öppnade hade det inkommit 180 ansökningar. Sista ansökningsdag är 15 april.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)