JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. BEKRÄFTAT: Nokia vill köpa Alcatel Lucent

Nokia bekräftar nattens rykte om ett planerat köp av hela eller delar av Lucent. Företaget varnar dock för att affären inte är avslutad och fortfarande kan gå i stöpet.
Det var inte första gången det florerade rykten om att Nokia vill köpa hela eller delar av Alcatel-Lucent, när nyhetsbyrån Bloomberg i morse avslöjade att en affär skulle kunna bli klar redan denna vecka.

Ryktena satte fart på både Alcatal-Lucents och Nokias aktier och senare under dagen bekräftade Nokia i ett pressmeddelande att diskussioner om ett uppköp faktiskt pågår.

Meddelandet är kortfattat och varnar för att diskussionen inte är avslutad.

Bloomberg uppgav att Nokia ville köpa det fransk-amerikanska företagets verksamhet inom mobilkommunikation för att bättre kunna konkurrera med Ericsson. Den verksamheten omsatte 4,7 miljarder euro i fjol och utgör ungefär en tredjedel av Alcatel-Lucent.

En affär skulle stärka Nokia i USA, där Alcatel har kontrakt med både Verizon och AT&T. Dessutom har företaget omfattande försäljning i Kina.

Nokia har fem miljarder euro i kassan och dessutom ryktas det att företaget vill sälja kartverksamheten, som går under namnet Here. Kartverksamheten värderas av Nokia till två miljarder euro.

En affär kräver den franska regeringens godkännande och troligen skulle Nokia tvingas lova att inte göra allt för stora nedskärningar i landet. Bloomberg påpekar att affären mycket väl kan gå i stöpet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)