JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB köper robotexpertis
Igår tog Yumi – en robot som kan jobba sida vid sida med människor –  klivet in på marknaden då skapelsen introducerades av ABB på Hannovermässan. Nu avslöjar ABB köpet av tyska Gomtec, vars teknik ska stärka företagets utveckling av robotar som kan samarbeta med människor.
Gomtec är ett privatägt företag, med 25 anställda och säte i München. Företagets specialitet är att utveckla mekatroniksystem som kombinerar mekanik, elektroteknik, telekommunikation, liksom styr- och datorteknik för olika industrisegment.

– Vi ser en ökande trend av innovativa automationslösningar där människor och robotar arbetar sida vid sida på sätt som inte tidigare har varit möjliga, säger Pekka Tiitinen, chef för ABB:s division Discrete Automation and Motion, i ett pressmeddelande.

Med Gomtecs teknikplattform säger sig ABB vilja stärka sin utveckling av en ny generation samverkande robotar med inbyggd personsäkerhet. Det handlar alltså om robotar som ska kunna arbeta utanför traditionella robotceller eller andra skyddsbarriärer.

Yumi, som föddes i ett EU-projekt 2009 och igår lanserades på världens största industrimässa, Hannovermässan, är ett exempel på den nya robotepoken (länk).

– Gomtec tillför teknik till vårt roboterbjudande som kommer att bidra till en accelererad tillväxt in på nya marknader, såväl som ökad penetration inom traditionella industrier, allt eftersom tillverkare söker nya sätt att öka sin flexibilitet, snabbrörlighet och konkurrenskraft, säger Pekka Tiitinen.

ABB och Gomtec har enats om att inte offentliggöra de finansiella detaljerna runt köpet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)