JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Audi, BMW och Mercedes karta till framtiden
Sensorer i all ära men utan en riktig karta är det svårt att automatisera bilkörningen. De tre tyska biltillverkarna betalar 2,5 miljarder euro för Nokias karttjänst Here och gör sig därmed oberoende av Google och Apple.
Ryktet som snurrat de senaste veckorna visade sig stämma. I ett kortfattat pressmeddelande i går bekräftar Nokia att det blir Audi, BMW och Mercedes som köper Here. Försäljningen ingår som en del i den omvandling där Nokia blir ett renodlat telekombolag. Pengarna behövs också för att  finansiera köpet av Alcatel-Lucent.

De tre biltillverkarna tänker fortsätta driva Here som ett självständigt bolag och sälja tjänsterna till externa kunder. Bra kartor är nödvändiga tillsammans med olika sensorsystem för att kunna automatisera bilkörningen. Förutom Here finns det idag bara tre andra leverantörer av globala kartor: Google, Apple och TomTom.

Here har sin rötter i amerikanska Navteq som Nokia köpte 2007 för 8,1 miljarder dollar. Idag täcker Here närmare 200 länder med röststyrd navigering i knappt hälften av dessa. I 33 länder finns dessutom realtidstjänster för trafikläget. Till glädje för framförallt fotgängare finns inomhuskartor för cirka 49 000 byggnader i 45 länder.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)