JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Därför splittras Google

Larry Page och Sergey Brin överlämnar vd-skapet för sitt Internetföretag Google till den nuvarande produktchefen Sundar Pichai. Googlegrundarna blir istället vd respektive ordförande för det nybildade företaget Alphabet där de kommer att fokusera på andra spännande projekt i Googlesfären, som medicin, självkörande bilar och smarta hem. Det avslöjade Googles nuvarande vd Larry Page på Googles blogg i natt.
Formellt behåller grundarna kontrollen över Google, som förvandlas till ett av flera dotterföretag till Alphabet.  Men Larry Page gör klart att det är Sundar Pichai som de facto kommer att styra Google, och att de anser att han är rätt person för jobbet.

– Det står helt klart för oss och vår styrelse att tiden är mogen för Sundar att bli Googles vd.

De verksamheter som Sundar Pichai ska basa över är sökmotorn, molntjänsterna, karttjänsterna, Youtube, Android och företagets huvudinkomstkälla: annonsförmedlingen. Det är i dessa grenar som merparten av Googles ekonomi ligger idag. Det nya Google under Sundar Pichai kommer  bara vara en ”lätt nedbantad version” av det nuvarande Google, i Larry Pages ord.

Kvar till Larry Page och Sergey Brin blir bland annat livsförlängningsprojektet California Life, smartahemföretaget Nest, bredbandsprojektet Fiber, investeringsgrenarna Ventures och Capital. Och så X Lab, där de vildaste idéerna om bland annat självkörande bilar och smarta glasögon finns.

– Sergey och jag är helt fokuserade på att starta nya saker. Inom Alphabet finns bland annat vårt X Lab, med nya satsningar som Wind, vår drönarleveransprojekt. Vi ser också mycket fram emot att låta våra investeringsarmar Ventures and Capital växa under den nya strukturen, skriver Larry Page.

Namnet Alphabet ska uttolkas som en satsning (”bet”) på överavkastning (”alpha”).

Tekniskt kommer Alphabet att födas som ett dotterbolag till Google och därefter skapa ett dotterbolag som det nuvarande Google kommer att gå samman med.

Googles inkomster kommer att rapporteras separat från övriga verksamheter. Har du aktier i Google kommer de att bytas ut mot aktier i Alphabet.

Internet nöjer sig inte med Larry Pages förklaringar, utan flödar av diskussioner om den verkliga orsaken till omstruktureringen.

Ett av förslagen är att det heta namnet Sundar Pichai får en fin titel för att han inte ska rekryteras någon annanstans.  Ett annat att Googles verksamheter nu ska tillåtas konkurrera med varandra. Ett tredje att Google förbereder en försäljning av verksamheter, eller kanske förbereder sig för myndighetskrav på splittring.

Framtida åtgärder som Alphabet vidtar, kommer kanske i efterhand att sätta dagens omstrukturering under nytt ljus.

Bloggaren Felix Salmon på sajten Fusion täcker tillsvidare in de flesta av möjligheterna i en lista på 26 förklaringar till splittringen – en för varje bokstav i alfabetet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)