Två företag som gärna bidrar med hårdvara för utvecklingsarbetet är Keysight och National Instruments. Den senare har i samarbetet med Nokia tagit fram ett demosystem för experiment på 73 GHz.
Systemet simulerar länken mellan en mobil och en basstation. Det baseras till stor del på FPGA-kort i PXI-chassin, i princip en superdator som generar basbandssignalerna som sedan går till ännu inte kommersiell hårdvara som konverterar upp dem. Motsvarande uppställning finns på mottagarsidan även om det krävs två PXI-chassin med framförallt 13 FPGA-kort för att avkoda signalerna, en process som är betydligt svårare än att skapa dem. Chassit innehöll också AD-kort.
Systemet har två Mimokanaler som använder horisontellt respektive vertikalt polariserade signaler över ett 2 GHz-band. Även om demonstrationen i Austin, Texas, bara hade ett tiotal meter mellan sändare och mottagare ska systemet klara upp till 200 meter med 5 Gbit/s och kanal vilket ger 10 Gbit/s totalt. Det är betydligt bättre än i fjol då företagen hade en demo med 2,3 Gbit/s.
Även om Nokia har tillgång till hårdvaran sades inget om när den blir kommersiellt tillgänglig.
Det motsatta gäller för Keysight som lanserat ett system för kanalestimering av 5G sista veckan i juli. Systemet bygger på en kombination av PXI- och AXIe-kort och är tänkt för att utveckla exempelvis kanalmodeller eller undersöka modulationsformer. Även i Keysights system spelar FPGA-kort en viktig roll för att processa de enorma datamängderna i realtid.
Systemet klarar upp till 44 GHz, har en kanalbandbredd på 1 GHz och det går att experimentera med upp till åtta Mimokanaler.