JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 10 juli 2020 VECKA 28
Tillsammans med Nokia visade National Instruments upp ett experimentsystem för 5G-kommunikation över 73 GHz på användarkonferensen NI Week i förra veckan. Konkurrenten Keysight släppte ett system för kanalestimering dagarna innan. Bägge systemen använder PXI-teknik.
Tusen gånger högre kapacitet och 50 miljarder uppkopplade apparater. Det är två av kraven på 5G-tekniken som förväntas ta över efter LTE år 2020. Hur den underliggande tekniken ska se ut är en fråga som just nu sysselsätter forskare och företag runt om i världen.

Två företag som gärna bidrar med hårdvara för utvecklingsarbetet är Keysight och National Instruments. Den senare har i samarbetet med Nokia tagit fram ett demosystem för experiment på 73 GHz.

NI och Nokias 5G-demo.Systemet simulerar länken mellan en mobil och en basstation. Det baseras till stor del på FPGA-kort i PXI-chassin, i princip en superdator som generar basbandssignalerna som sedan går till ännu inte kommersiell hårdvara som konverterar upp dem. Motsvarande uppställning finns på mottagarsidan även om det krävs två PXI-chassin med framförallt 13 FPGA-kort för att avkoda signalerna, en process som är betydligt svårare än att skapa dem. Chassit innehöll också AD-kort.

Systemet har två Mimokanaler som använder horisontellt respektive vertikalt polariserade signaler över ett 2 GHz-band. Även om demonstrationen i Austin, Texas, bara hade ett tiotal meter mellan sändare och mottagare ska systemet klara upp till 200 meter med 5 Gbit/s och kanal vilket ger 10 Gbit/s totalt. Det är betydligt bättre än i fjol då företagen hade en demo med 2,3 Gbit/s.

Även om Nokia har tillgång till hårdvaran sades inget om när den blir kommersiellt tillgänglig.

Keysights 5G-system.Det motsatta gäller för Keysight som lanserat ett system för kanalestimering av 5G sista veckan i juli. Systemet bygger på en kombination av PXI- och AXIe-kort och är tänkt för att utveckla exempelvis kanalmodeller eller undersöka modulationsformer. Även i Keysights system spelar FPGA-kort en viktig roll för att processa de enorma datamängderna i realtid.

Systemet klarar upp till 44 GHz, har en kanalbandbredd på 1 GHz och det går att experimentera med upp till åtta Mimokanaler.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)