JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allt om Googles router

Allt om Googles router

En snygg och enkel router är Googles nya bidrag till evolutionen av Internet. Google gör ingen hemlighet av att routern dessutom sätter foten innanför dörren på ditt framtida smarta hem. Kritiker undrar om du verkligen vill släppa Google – som redan vet som mycket om dina nätvanor – ännu närmare inpå livet.
Googles inkomster ligger i att exponera dina ögon för annonser på Internet. Det är till och med därför som Google bygger en självkörande bil, för att du ska kunna surfa istället för att köra. Nu har Google identifierat ytterligare en tröskel för effektiv Internetanvändning: routern.

Att konfigurera en router är inte det enklaste för gemene man. Men det ska bli ändring på den saken, lovar Google.
 
Företagets industridesignade router är en cylinder knappt två decimeter hög och drygt en decimeter i diameter. Den heter OnHub, kostar 200 dollar och tillverkas av TP-Link. Precis som när Google producerar mobiltelefoner sprider företaget sina gracer när det gäller tillverkare – nästa Onhub kommer att tillverkas av Asus.

 
Det är bara en tidsfråga innan du kommer att styra ditt smarta hem från appen som konfigurerar Googles router.
Enkelheten ligger bland annat i att den konfigureras via en app – varför har ingen tänkt på det tidigare? Där kan du klicka på en ansluten enhet för att prioritera dess trafik under två timmar, kanske din Ipad medan du kör Netflix. Eller så kan du ange ett googlekonto som får administrera routern, även på distans.

I appen kan du också välja hur mycket av dina surfvanor du vill att Google ska få ta del av.

Googles intresse i Onhub ligger i att den utökar företagets möjligheter att övervaka dina intressen och därmed effektivare kan skräddarsy den annonsering som riktas mot dig och din familj. Det betyder inte att Google ger bort Onhub gratis – 200 dollar kostar den.

Vad som kan bli ännu viktigare på sikt är att Onhub är ett verktyg för Google att få in en fot i det smarta hemmet. Den stöder IEEE 802.15.4, Bluetooth 4.0, Weave och Thread. De två sistnämnda är Googleprotokoll för det smarta hemmet.

Alla dessa fyra protokoll är avstängda idag. De finns där enbart för framtida bruk.

För att skapa bra radioförhållanden är den snygg. Tanken är att familjen ska vara bekväm med att placera den centralt och synligt. Den har dessutom sin form bland annat för att man inte ska vilja placera någonting ovanpå den och för att man inte ska kunna ställa den under teven. Jo, gemene man gör sådana saker. 

I samma syfte, bättre radio, har den fjorton antenner. Sex för 5 GHz och sex för 2,5 GHz är konfigurerade i cirklar för mottagning åt alla håll. För 2,5 GHz finns en extra framåtriktad antenn  för att ge extra bra mottagning i en riktning. Dessutom finns en antenn som bara är till för att monitorera radiotrafiken för att kunna anpassa frekvenser till grannarna.

Routern stöder 802.11a, b, g, n och ac. Processorn är en Qualcomm Atheros IPQ8064, en Krait-dubbelkärna, med 1 Gbyte RAM och 4 Gbyte Flash. Gigabit-Ethernetswitchen från Qualcomm, QCA8337.

Den har också två Gigabit Ethernetportar och en USB 3.0-port. Och en trewattshögtalare – handskakning under konfigureringen i hemmet sker via ljud. Och så har den en ljussensor.

Produkten kommer att börja levereras om några veckor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)