JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Robot hämtar dina sopor

Tyst robot hämtar dina sopor

Inga mer tunga lyft för rehållningsarbetare. Det är ett av målen inom samarbetsprojektet ROAR, Robot based Autonomous Refuse handling, som ska utveckla morgondagens smarta transportlösningar. Volvo leder projektet.
Målet med projektet ROAR är att presentera en robot som med hjälp av instruktioner från styrsystemet i sopbilen hämtar soptunnor, tar dem till bilen och sedan tömmer dem. Arbetet leds från förarhytten av sopbilens förare, som slipper tunga lyft.

Projektet är ett samarbete mellan Volvokoncernen, Chalmers, Mälardalens Högskola, amerikanska Penn State University och avfalls-och återvinningsföretaget Renova – alla med sina olika uppgifter.

– Inom Volvokoncernen förutser vi en framtid med mer automation. Det här projektet är ett sätt att låta fantasin flöda och testa nya koncept för att forma morgondagens transportlösningar, säger Per-Lage Götvall, ansvarig projektledare Volvokoncernen, i ett pressmeddelande.

På Chalmers arbetar man med det övergripande styrsystemet, Mälardalens Högskola utformas själva roboten, medan Penn State University utvecklar grafiken, kommunikationssystemet och kontrollpanelen för föraren i lastbilen.

Utvecklingsarbetet kommer att pågå till juni nästa år och tekniken ska testas av Renovas fordon i Göteborg.

Överst, del av illustration gjord av Adrian Wirén, Mälardalens Högskola
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)