JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EMBEDDED AWARD: Äldre kan övervakas varsammare med hjälp av AI-teknik

EMBEDDED AWARD:

AI-teknik övervakar äldre varsamt

Smart Care från svenska Aifloo använder sensorer och artificiell intelligens för att övervaka åldringar i hemmet. Företaget är i år nominerat till den svenska elektronikbranschens pris Embedded Award tillsammans med en elbilsladdare, en båt- och bryggavisare, en handburen spektrometer, en optisk övervakningsteknik, en svallvågsminimerare och en IoT-låda.
EMBEDDED AWARD ENTERPRISE har ytterligare fem nominerade utöver Aifloo.

Chargestorm är en gammal bekant (länk) som ställer upp i tävlingen med sitt system för att ladda elbilar, Charge Portal. Företaget är redan idag ett av de världsledande inom sin nisch.

Tingco och dess IoT-styrenhet Box är också en gammal bekant (länk) och en redan etablerad produkt, med bland annat Fortum som användare. Box programmeras med appar som ger den olika funktioner, som exempelvis varuautomat, sensordatainsamling och accesskontroll.  Det är en öppen plattform där tredjepart kan bidra med egna appar.

• De-Iceman från WFE Systems håller båten eller bryggan isfri med minimal energiförbrukning. Knepet är att helt enkelt låta en liten sensor rotera i vattnet. När den fastnar betyder det att is bildas. Därmed kan avisningen göras bara när den behövs. Avisningen sker via strömbildare eller tryckluftssystem som håller vattnet i rörelse.

Serstech, också bekant (länk) bidrar med sin handburna spektrometer kallad Serstech 100 Indicato. Den kan användas av tullen och polisen för att söka efter narkotika. Apparaten är stor som en gammal mobiltelefon och rymmer en laserbaserad ramanspektrometer. Spektrometern och laserkylningen är egenutvecklad teknik. Tillverkningen sker hos Optronic i Skellefteå. Konkurrerande produkter är dyrare och sällan handburna.

Ruffcom från Kalix bidrar med en optisk sensor med tillhörande system för övervakning. Användningen är densamma som för Aifloo – att övervaka omvårdstagare i hemmet. I systemet ingår sensorer, trådlös gateway och visualisering av sensordata och larm i appar, webbläsare och pc-program. Systemet har testats i äldreboenden i Arvidsjaur och Skellefteå.

Zipwake och Tritech bidrar med ett helautomatiskt trimsystem baserat på så kallad interceptorteknik, som gör att båtar lättare och snabbare glider över den så kallade planingströskeln och därmed drar mindre bränsle, ger bättre åkkomfort och lämnar mindre svallvågor.

– Till glädje för kanotister och seglare, kommenterar Göte Fagerfjäll, chefredaktör för nyhetssajten Elektronik i Norden, som är en av arrangörerna av Embedded Award, och kanotist.
Kameraövervakning är ofta integritetskränkande och kräver personal i ett kontrollrum. Svenska Aifloo använder istället ett armband med sensorer som inte bara håller reda på var i lägenheten bäraren befinner sig utan också kan känna av vad den gör – äter, borstar tänderna, tar medicin, sover eller tittar på tv.

Niklas Liu,Michael Collaros, Felix Etzler, Anders Widgren, Gustavo Layrisse
Niklas Liu, Michael Collaros, Felix Etzler, Anders Widgren och
Gustavo Layrisse demonstrerade Aifloo när de nominerade presenterades .

Klicka för större bild!
För att få ordentlig precision i analysen använder sig Aifloo av den omtalade AI-tekniken Deep Learning. Man använder en version som företagets teknikchef Anders Widgren refererar till som ”Aifloo Learning” – han utvecklade den innan Deep Learning blev mainstream.

Ett par veckors optimering av armbandet kommer att behövas för varje användare, eftersom rörelsemönster kan skilja sig från varandra, exempelvis ser det påverkas det av att personen haltar.

I princip skulle hårdvaran kunna vara en smartklocka, men en viktig poäng är att armbandet är såpass billigt att det kan att ges bort gratis. Och så har det en batteritid på ett år att jämföra med en dag för en Apple Watch.

Systemet är tänkt att användas av anhöriga, som betalar en månadsavgift på kanske 99 kronor.

Den beteenderepertoar som Aifloos AI-teknik kan skilja mellan fortsätter att utvecklas. Analysen sker i molnet och den kan alltså uppgraderas helt osynligt för användaren.

På längre sikt hoppas företaget kunna monitorera och varna för långsamma förändringar. Exempelvis lär det vara möjligt att från beteendemönster av det slag som armbandet kan mäta, upptäcka att en person är i en depression eller håller på att utveckla olika sjukdomar.

Om ett par veckor inleds ett pilottest, i december ska armbandet testats på äldre och redan i april tror man sig ha en produkt klar redo för lansering.

Den svenska elektronikbranschens pris Embedded Award delas ut i samband med Kistakonferensen Embedded Conference Scandinavia som äger rum den 3–4 november.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)