JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. I morgon presenteras Stingstödda IoT-gitarren

I morgon presenteras Stingstödda IoT-gitarren

Den är inte bara en gitarr och en synthesizer med nydansnde sensorer för musikskapande, utan kan dessutom spela in ljud i flera kanaler, sköta ljussättning och ladda upp musiken på Facebook. I morgon demonstreras Sensus – ”världens första smarta gitarr” –  för första gången live på  konferensen Web Summit i Dublin.
Musikern styr ljudeffekter genom vrida på instrumentet, sväva med handen ovanför strängarna, och knacka och gnida på greppbräda, hals och kropp. När en stämma är inspelad kan en ny mixas in live ovanpå den gamla.

Titta gärna på en youtube-video som demonstrerar gitarren (länk)! Möjligheterna med gitarren tycks outtömliga. Och ingen dator används som tillbehör utan all elektronik finns inbyggd i gitarren, inklusive nätuppkoppling.

Tillverkare är svenskitalienska nyföretaget Mind Music Labs, som stöds av bland annat inkubatorn  Sting. Företaget grundades 2013 och har nyligen tagit in kapital från affärsänglar, bland dem en tidigare strategichef på Warner Music och en av grundarna till svenska framgångsrika mobilgränssnittsföretaget Tat.

– Sensus är den evolution av gitarren som musiker har väntat på i över 50 år, säger Minds grundare och vd Michele Benincaso.

Gitarren är akustisk. Och inte nog med det, Michele Benincaso har studerat vid skolan i Cremona, Italien, där man lär ut byggandet av den klassiska fiolen Stradivarius. Och han använder samma träslag till gitarren som dessa.

Mind Music säger sig vilja göra en revolution som är lika stor som den som fiolen Stradivarius gjorde på 1600-talet. Eller lika stor som elgitarren Fender gjorde på 60-talet.

I utvecklingen av Sensus har Michele haft hjälp av italienska och svenska forskare och artister – ”moderna versioner av de skickliga hantverkare som stödde Stradivari i sina skapelser”, skriver företaget.

Bland dessa hantverkare  finns kompetens inom elektronisk musik, människa-datorinteraktion och digitala musikinstrument. En av dem är KTH-doktorn Carlo Fischione som forskar i  trådlösa sensornät.

Förhoppningen är att prislappen inte ska hamna alltför långt ifrån ”priset på en bra elgitarr”, säger Michele Benincaso till Elektroniktidningen.

– Det är för tidigt för att vi ska kunna bestämma priset, men det som kan sägas är att vi konstruerar den för att vara enkel att massproducera, och tekniken som används är inte hysteriskt dyr.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)