JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
The App Association startar projektet All Things Frand för att möta vad man hävdar är ett växande missbruk av reglerna för standardessentiella patent. Organisationen har 5000 medlemmar och bland undertecknarna till det nya projektet hittar vi bland annat Cisco, Intel och Microsoft.
ELEKTRONIKTIDNINGENS
KOMMENTAR

Denna lobbyorganisation står uppenbarligen på licensköparnas sida i den konflikt kring kostnader som just nu bubblar inom telekomområdet mellan dessa och licenssäljarna. Det här ser man exempelvis på medlemsförteckningen och på valet av ämnen för de artiklar som sajten länkar till.

Läs gärna Elektroniktidningens artikel (länk) om denna konflikt och om initiativet från IEEE att försöka göra framtida FRAND-åtaganden tydligare och dessutom mer generösa mot licensköparna. 
Frand står för fair, reasonable and non-discriminatory vilket är ett villkor som ofta knyts till licensiering av patenterad teknik som alla som vill använda en viss standard är tvungna att licensiera. Patentägarna lovar att ta rimliga, rättvisa och ickediskriminerande licenspriser i utbyte mot att deras lösningar röstas in i standarden.

– I ökande grad har vissa företag som frivilligt bidragit med sin teknik till standarder under FRAND-löften, börjat missbruka sin unika ställning genom att backa på dessa löften och bedriva licens- och stämningsverksamhet som är orättvis, orimlig och diskriminerande, skriver organisationen på sin blogg.

Det ekosystem som organisationen uttryckligen nämner är Internet of Things och hur det just nu byggs upp kring standarder som Wifi, 4G och Bluetooth. Enligt All Things FRAND så utgör nämnda missbruk ett hot mot sund konkurrens, och en broms hela på utvecklingen av IoT.

All Things FRAND planerar att fungera som en portal för information kring FRAND-frågor, exempelvis kring rättsfall, forskning och riktlinjer.

En av de publicerade artiklarna hävdar att den totala licenskostnaden, tårta på tårta, för en 400-dollarstelefon idag ligger på hela 120 dollar. En av författarna till den artikeln är Intel.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus