JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 19 september 2020 VECKA 38

Luleå först med datacenter för öppen mätdata

Världens första datacenter för forskning på öppen mätdata inom big data och molnmjukvara, IT-utrustning, automation liksom kyl- och kraftutrustning. Så beskriver forskningsinstitutet Sics den pilotanläggning för storskalig datacenterforskning som just nu byggs i Luleå tillsammans med Luleå tekniska universitet

Temperaturer, luftflöden, tryck, energi, IT-last – mätdata av detta slag, uppmätta på ett datacenter i Luleå, kommer snart att bli allmänt tillgängliga. Siffrorna är guld värda för den som utvecklar produkter för datacenter för exempelvis kylning, elkraft, mekanik, automation. Och sådana siffror är inte lätta att få tag på.

tbm
Tor Björn Minde

– Det är kärnverksamhet för datacenteroperatörer så den typen av data släpper man inte ut, berättar Tor Björn Minde, vd på Sics North, för Elektroniktidningen.


– Vi bygger en anläggning där vi skall drifta big data och molntjänster för forskning. Samtidigt kommer vi att mäta en stor mängd storheter. Det datat kommer vi göra tillgänglig för forskning och innovationsprojekt.

Detta kallas ”öppen mätdata” och Luleå blir nu en unik källa till sådan.

De första tio racken kommer att innehålla 152 stycken Dellservrar av typen PowerEdge R730xd med totalt 3600 kärnor, 40 TByte primärminne och upp till 7 petabytes av lagring. Datacentret ska stödja alla universitet och industriföretag i Sverige med en experimentell miljö för forskning, innovation och demonstration av infrastruktur och IT produkter för datacenteranläggningar.

Datacentret öppnar under tidig vår och det är Hi5 som levererar IT-utrustning från Dell för den första fasen. Anläggningen är byggd av Datacenter Technology och lokalen tillhandahålls av NP3 fastigheter i Luleå.

Här kan du läsa mer om Öppna mätdata och andra forskningsprojekt i datacentret (länk).

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)