JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nevs går in i kinesisk tillverkare av elfordon

Elbilstillverkaren Nevs – National Electric Vehicle Sweden – har tecknat ett avtal om delägande i kinesiska New Long Ma (NLM), som bland annat tillverkar en el-minivan. Idag är den Kinas tredje mest sålda el-minivan.

– Avtalet breddar vår produktportfölj med ytterligare en fordonstyp som bidrar till vår vision om hållbara transportlösningar. Avtalet är av stor strategisk betydelse för genomförandet av vår affärsplan och kommer att påskynda vårt inträde på den kinesiska marknaden, säger Kai Johan Jiang, ordförande Nevs, i ett pressmeddelande.

NLM ligger i södra Kina, i provinsen Fujian, och ingår i Fujian Motors Group som ägs av Fujians provinsregering. Under de senaste tre åren har företaget byggt en fabrik som kan tillverka 150 000 fordon om året.

I fjol var första året med produktion i fabriken. Under året sålde företaget 12 000 fordon – en typ av liten eldriven van.

Affären är ett sätt för Nevs att uppfylla en del av det ramavtal som företaget skrivit med Panda New Energy, en order om 50 000 eldrivna logistikskåpbilar och 50 000 el-minibussar.

NLM  bildades 1997 och har ett registrerat aktiekapital om 1,15 miljarder RMB, vilket motsvarar knappt 1,5 miljarder kronor. Det färska avtalet innebär att Nevs köper 50 procent av aktierna i NLM, medan Nevs delägare State Research Information Technology, SRIT, köper 15 procent. Nuvarande ägare Fujian Motors Group kvarstår som ägare till 20 procent och Long Ma och övriga behåller 15 procent.

Nevs förvärvade huvuddelen av tillgångarna i Saab Automobiles konkursbon år 2012. Nevs ägs av National Modern Energy Holdings, (NMEH), Tianjin Binhai Hi-Tech Industrial Development Area (THT), och SRIT.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)