JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 10 juli 2020 VECKA 28

pi3

Pi 3 är en 64-bitare med wifi och Bluetooth

I sin tredje generation uppgraderas Raspberry Pi för första gången till en 64-bitarsprocessor. Den har har dessutom Bluetooth LE och Wifi inbyggt. Priset är fortfarande 35 dollar, eller 500 kronor på Kjell & Company.

Idag på fyraårsdagen av kortdatorn Raspberry Pi, lanseras den i sin tredje generation, Pi 3 Model B. Microsoft och IBM finns bland företagen som stöder lanseringen.

Processorn  levereras som tidigare av amerikanska Broadcom (numera Avago) och heter BCM2837. Det betyder att de tidigare Arm11- och A7-32-bitarsprocessorerna uppgraderas till en fyrkärnig 64-bitare, en ARM Cortex A53-processor på 1,2 GHz med VideoCore IV-grafik. Pi 3 är tio gånger snabbare än Pi 1.

eben
– Vi försökte återskapa något av den entusiasm kring datorer som fanns när jag var åtta år och vi väntade oss att i bästa fall sälja tiotusen stycken, berättade  Pi-grundaren Eben Upton på Element14:s presskonferens klockan 10 svensk tid i London idag.
 
msoft
Microsoft deltog på lanseringen i London nu på morgonen och demonstrerade hur Pi 3 på ett operativsystem kallat Windows 10 IoT används för att reglera en motor till konstant hastighet.

Kortet stöder 802.11n och Bluetooth 4.1. Nytt utbildningsmaterial håller på att tas fram kring dessa – utbildning är fortfarande Pi-stiftelsens huvudfokus. Nya sköldar kommer också att släppas som utnyttjar protokollen.

– Vi kommer att få se nya partnerskap, som vi idag ser med Microsoft och IBM, sade Eben Upton under denna morgons presskonferens i London.

Microsofts operativsystem Windows 10 IoT stöder Raspberry Pi 3.

IBM har tidigare demonstrerat hur företaget via sina molntjänster kan ge Raspberry Pi en virtuell superdatorhjärna genom att integrera den med sin AI-plattform Watson.

Det nya kortet har liksom föregångaren 1 Gbyte RAM, HDMI,  MicroSD-anslutning, 40 GPIO, fyra USB 2.0-portar och 100 Mbps Ethernet. En nyhet är att den kan leverera högre effekt via USB-porten, upp till 2,5 A.

En skillnad i layouten är att diodraden flyttats för att man ska kunna erbjuda bästa möjliga placering av wifi- och Bluetoothantennen.

Raspberry Pi 3 är garanterat kompatibel med 30 stycken gamla tillbehör. Distributören Element14 pekar särskilt ut sin sjutums pekskärm Raspberry Pi Touchscreen Display, för den som känner för att bygga en liten Linuxdator på Raspberry Pi.

Dagen till ära lanserar Element14 också tre nya tillbehör: ett litet Micro SD-kort på 16 Gbyte kallat Noobs (”nybörjare”) med den mjukvara som behövs för att komma igång, en strömförsörjningsenhet som levererar 2,5 A och ett nytt chassi.

Den idag fyra år gamla kreditkortsstora kortdatorfamiljen Raspberry Pi har hittills sålt i sammanlagt fem miljoner exemplar och används som mediaspelare, surfdator och som utvecklingsplattform av både studenter, hobbyister och professionella. 

Volymproduktionen Raspberry Pi 3 sker i högre tempo än Stiftelsen tidigare använt. En gränssnittsminimerad billig inbyggnadsversion kallad Pi Compute Module 3 planeras, liksom en Model A+.

Pi 3 finns att beställa online från och med idag. Har du en Kjell och Company-butik i närheten ska du kunna gå dit redan i eftermiddag och plocka en från hyllan. Företaget kallar sig officiell partner i lanseringen och påpekar Bluetooth LE och Wifi gör Pi 3 till en intressant plattform för Internet of Things (IoT).

– Wifi-stödet är en mycket välkommen nyhet, berättar Fredrik Söderström på Kjell & Company.

– Trådlösa USB-nätverkskort var ett av våra absolut populäraste tillbehör till Raspberry Pi 2.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)