JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 29 maj 2020 VECKA 22

Googles uttalade mål är att använda energin som förbrukas i företagets datacentraler ännu mer effektivt. Redan har företaget kommit långt, men Maxim Integrated hävdar sig ha en power-arkitektur som kan minska förlusterna i datacenterna ytterligare. Lösningen är att omvandla 48 V till POL-spänning i ett steg.

FAKTA I datacentraler användas PUE (power usage effectiveness) som ett mått på effektiviteten. Om PUE är 2,0 betyder det att varje watt som används för databeräkningen kräver ytterligare en watt för kylning och för att att leverera effekt till IT-utrustningen. Ett PUE på 1,0 innebär att systemet är förlustfritt och att all energi används för beräkningar. 

Googles liksom andra företag strävar efter att effektivisera sina datacentraler så långt det går. I teorin är målet att nå en effekteffektivitet på 1,0 PUE (power usage effectiveness), vilket är omöjligt eftersom det betyder att systemet är helt förlustfritt (se faktaruta om PUE).

Idag påstår sig Google ha nått ett PUE på 1,12. Siffran indikerar medeleffektiviteten för alla företagets större anläggningar under en 12-månadersperiod. Företagets bästa datacenter har dock ett PUE på 1,06, förutsatt att man beräknar PUE som övrig industri gör idag menar Google.

Nu lanserar Maxim en 48 V rack-arkitektur som företaget hävdar kan hjälpa företag som Google att vässa sin effektivitet. Det handlar om en lösning som i ett steg omvandlar en likspänning på 48 V till den spänning som krävs för att mata processorer, FPGA:er och andra elektronikkomponenter.

Enligt Maxim går det inte att göra dagens lösningar som omvandlar i två steg – först från 48 V till 12 V därefter ner till POL-spänning – mycket effektivare. Det är helt enkelt svårt att nå en verkningsgrad över 90 procent med 2-stegsomvandling, hävdar företaget.

Enstegsomvandlingen har två fördelar enligt Maxim. Den minskar omvandlingsförlusten eftersom omvandlingen bara sker i ett steg och den minskar distributionsförlusten då 48 V kan dras ända fram till elektroniken.


Diagrammet visar hur Google genom åren förbättrat effektiviteten i sina större datacentraler


Exempel på hur Maxims arkitektur kan användas.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)