JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kontron ska växa med IoT

Kontron ska växa med IoT

Nyligen invigde Kontron – stort på inbyggnadskort och inbyggnadsdatorer – ett kontor i Sverige. Temat var Internet of Things och Iljana Vavan, anställd för att ta ansvar för hela företagets IoT-strategi, pekade ut framtiden för ”Nya Kontron”. Inom kort planerar företaget att lansera sin första IoT-lösning, avslöjade hon.

Tyska Kontron har genomgått ett stålbad sedan ägarbytet för tre år sedan. Tidigare hade företaget närmare 30 kontor enbart i Tyskland, där alla jobbade som små företag sida vid sida. Någon vinst var det inte tal om.

 
 Iljana Vavan

− Men sedan två år har vi ny ledning och allt är omorganiserat. Förra veckan hade vi ett ledningsgruppsmöte för R&D-sidan. Av tio personer var sex nya. Drygt halva gruppen har arbetat mindre än sex månader på företaget, säger Iljana Vavan under en pratstund med Elektroniktidningen.

Iljana Vavan är själv ny. Hon började i januari och har titeln vice president för IoT. Tidigare i karriären har hon arbetat på Microsoft, Juniper Network, Saba och Kaspersky, vars kärnverksamhet är Internetsäkerhet.

− Min tidigare erfarenhet från säkerhets-, mjukvaru- och hårdvaruföretag gör att jag kan addera mycket på området. Det känns väldigt spännande.

På det nyöppnade kontoret i Upplands Väsby, norr om Stockholm, arbetar idag Erika Hjertén från mjukvaruföretaget Wind River, Johan Persson från inbyggnads-företaget Hectronic och Jonas Kallmén, närmast från EDA-företaget Mentor Graphics där han jobbat som global supportchef.

Nu står Kontron redo att lansera en första produkt, en IoT-lösning sprungen ur den nya strategin. Det handlar i stort om en software-gateway på datorer ur Kbox- och Trace-familjerna, som ska låta inbyggnads-Linux förbinda sensorer med molnet.

Företaget positionerar således in sig i IoT-systemlösningens centrum med mellanvara som förbinder sensorer och moln. Alla produkter på sensorsidan, oberoende av protokoll eller nätverk, ska via denna lösning kunna bli kopplad till servern där data kan analyseras i realtid. Och det kommer att ske på ett säkert sätt, lovar Kontron.

− Det är speciellt viktigt eftersom hårdvara tidigare inte har konstruerats med säkerhet i åtanke, påpekar Iljana Vavan.

Lösningen, som ska rullas ut i slutet när som helst, är redan testad i några pilotprojekt tillsammans med kunder.

− Den är testad inom en industritillämpning, där vi kunnat visa att den fungerar perfekt över olika kontinenter. Vi använde den i Europa medan applikationen och analysen skedde i Kanada.

Men även om industrin är den sektor som Kontron i första hand vänder sig mot kan mjukvaran anpassas till andra scenarier. Ytterligare segment som företaget är intresserat av är sjukvård, transport och smarta städer.

På frågan om Kontron nu inlett samma förändring som Ericsson redan gått igenom – från ett rent hårdvaruföretag till att snarare differentiera sig med mjukvara och tjäna pengar på tjänster svarar hon:

− Jag tror att det är en liknade väg för Kontron. Vi kommer att vara mer av ett mjukvaruföretag i framtiden, liksom tjänsteleverantör till våra kunder.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)