JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB talar smarta elnät


När förnybar energi adderas till elnätet förändras förutsättningarna markant. Energitillförseln kommer från flera håll och varierar med dygn och årstid. Flödet är inte längre enkelriktat, utan flerriktat. För att hantera detta krävs digitala system för övervakning, kommunikation och styrning längs hela värdekedjan, menar ABB under öppningsceremonin vid Cigré-konferensen som pågår i Paris.

Under sitt öppningstal presenterade Claudio Facchin, chef för ABB:s division Power Grids, en modell för det framtida elnätet – det digitala.

Förnybara energikällor kräver teknik som kan hantera tillgång och efterfrågan. Hela kedjan, från kraftalstring, överföring och distribution till lagring och förbrukning, måste kunna styras på ett helt annat sätt än i traditionella elnät.

Digitala ställverk blir en viktig pusselbit i det framtida kraftsystemet där fiberoptiska kablar ersätter dagens kopparanslutningar, menar ABB. Mikroprocessorbestyckade enheter – så kallade IED (Intelligent Electronic Devices) – kommer att användas i exempelvis effektbrytare, transformatorer och kondensatorbatterier för att skydda och styra. Samtidigt kan insamlat data nyttjas för diagnostik, övervakning och optimering av resurser.

Under Cigré-konferensen, som pågår fram till på fredag, visar ABB upp en mängd produkter ur sin portfölj av digitala ställverk. Här finns bland annat en frånskiljande brytare med fiberoptiska strömsensorer, en hybridlösning i form av en brytarmodul för högspänning med digitalt motordon, en kommunikationsenhet och ett  övervakningssystem.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)