JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Tyska lastbilstillverkaren Daimler ska under sju år köpa blysyrabatterier till ett värde av 4,2 miljarder kronor av den svensk-amerikanska energilagringstillverkaren NorthStar Battery. Batterierna ska minska tomgångskörningen med lastbilarna.

– Med ökad tomgångsreglering över hela världen står den tunga lastbilsindustrin inför enorma utmaningar för att kunna utrusta sina lastbilar med tillräckligt mycket reservkraft. Det kan bara ett fåtal batteritillverkare möta, företagets vd säger Hans Lidén i ett pressmeddelande.

Batterierna utvecklas och tillverkas i USA medan system och elektronik utvecklas i Sverige. Tekniken har tidigare enbart använts för skåp- och systemlösningar. Företaget har 40 fast anställda i Sverige medan den amerikanska verksamheten sysselsätter 400. På de regionala sälj- och supportkontoren runt om i världen finns ytterligare 30 personer.

Avtalet med Daimler gör Northstarbatterier till standard på alla Daimlers ParkSmart-förberedda lastbilar på den Nordamerikanska marknaden. ParkSmart är ett system som automatiskt ger mer kraft till lastbilschaufförens komfort i hytten under stillastående och vila utan att riskera att dränera batterierna.

NorthStar är dessutom standardutrustning vid fabriksorder av de flesta andra av Daimlers plattformar under de olika varumärken Freightliner, Western Star, Freight Chassi och Thomas Bus.

Blysyrabatterierna ska ge överlägsen uthållighet, längre cykler mellan uppladdningarna, snabbare laddning och därmed längre livslängd med minimalt underhåll, enligt Northstar. Dessutom är batterihöljena starkare och avleder värme bättre än traditionella batterihöljen och till skillnad från flödande batterier spricker de inte om de laddas ur i minusgrader.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)