JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Saab åter i bilspåret

I vår ska Saab starta ett nytt bolag som siktar på it- och radarlösningar till bilindustrin, som just nu arbetar intensivt med självkörande bilar. Det berättar koncernchefen Håkan Buskhe i en intervju med SvD Näringsliv.

Det nya företaget som försvarskoncernen Saab planerar att sjösätta till våren ska sälja produkter som bygger på stridsflygplanet Gripens it-system och den radarutveckling som företaget arbetat med under de senaste åren. Systemet skiljer på de kritiska delar som krävs för att flyga och olika funktioner som snabbt behöver bytas, som exempelvis vapen.

Här menar Håkan Buskhe att det försvarsanpassade it-systemet passar självkörande bilar väldigt väl, eftersom det är oerhört viktigt att ingen kan komma åt trafikkritiska delar i bilarna.

– Den arkitektur vi tagit fram för Gripen passar helt enkelt väldigt bra för bilindustrin och det här kan bli ett klassiskt exempel på en bra spin-off från försvarsindustrin, säger Håkan Buskhe till SvD.

Samtidigt menar företaget att den nya radarfamiljen, som nyttjar GaN-kretsar, också passar väl för nödvändiga sensorsystem i framtida bilar.

För att kommunicera med omgivningen finns planer på att använda 5G-teknik. Med den antenn- och radarteknik som Saab utvecklat ska det gå att styra dataöverföringen i de nya mobilnäten betydligt mer effektivt.

– Vi samarbetar redan med Ericsson om det här och ser väldigt stora möjligheter, säger Håkan Buskhe till SvD.

Detta är inte första gången Saab planerar att utveckla radarlösningar för bilar. När det nya bolaget drar igång i vår är det faktiskt exakt 25 år sedan företaget började utveckla en radar för bilindustrin – en produkt som skulle nå marknaden år 2000.

Men då var bilindustrin, enligt Saab Systems and Electronics, inte mogen för den nya tekniken som också ansågs för dyr. Projektet lades ner flera år senare (länk).

 

 

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)