JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 20 september 2020 VECKA 38

”Never underestimate the bandwidth of a station wagon full of tapes hurtling down the highway” lyder ett talesätt från 70-talet. Det är fortfarande giltigt – amerikanska molntjänstleverantören Amazon erbjuder datatransport via landsväg. Elektroniktidningen har räknat ut bandbredderna på dessa bokstavligen talat digitala motorvägar.

På 70-talet var bandbredderna i datanäten blygsamma, men även dagens 10 Gbit/s-uppkopplingar blir otillräckliga när datavolymerna som ska överföras är riktigt stora. 

Att köra data via långtradare kan därför ibland vara ett effektivare sätt att migrera sina data till Amazons moln än att skicka dem över Internet.

I Amazons fall är det inte magnetband som fraktas i en kombi, utan 80-terabyte-diskar av Amazons eget märke Snowball som fraktas i vita långtradare kallade Snowmobiles.

Det kan handla om datavolymer som mäts i exabyte som ska flyttas. Att skicka en exabyte över en 10 Gbit/s-förbindelse skulle ta 27 år, om inte Elektroniktidningen räknar fel.

Amazon rullar istället fram en långtradare fylld av hårddiskar och drar ut en näve fibrer, var och en med en kapacitet på 40 Gbit/s. Långtradaren suger i sig upp till en terabit/s.(*)

Du måste mata långtradaren med 350 kW. Du kan få låna en generator av Amazon.

Flaken är fyllda av Snowball-diskar till en total kapacitet av 100 petabyte. Det tar alltså ett drygt dygn att lasta den med data.

Att flytta en exabyte tar upp till 16 veckor om du bara har en långtradare. Ska diskarna dessutom tömmas vid destinationen snarare än bara lastas av, tar det 16 veckor till.**

Säkerhet och sekretess ingår förstås i priset. Data krypteras, gps-spåras, skyddas mot väder och vind, bevakas av säkerhetsvakter under transport och lastning, och så vidare.

Tjänsten är en pedagogisk demonstration av skillnaden mellan ”datatakt” och ”datatahastighet”. Det senare används numera ofta även i tekniska sammanhang som synonym till datatakt. Men hastighet mäts som bekant egentligen i meter per sekund.

Datahastigheten på överföringen är 70 km/h i timmen  när de vita långtradarna rullar på vägen. Snitthastigheten blir betydligt lägre eftersom de står still medan de tankas och töms och det är där som det mesta av tiden går åt. I en fiber är däremot datahastigheten alltid i samma storleksordning som ljusets hastighet i vakuum, en miljard km/h.

Däremot blir datatakten i långtradar-uppkopplingen betydligt högre än datatakten i fibern. En exabyteöverföring på 14 dygn motsvarar en datatakt på nära 8 terabit/s.

Om Elektroniktidningen räknar rätt. 

Observera att det är tankning och tömning som tar mest tid. Om man bara tittar på transporten av fyllda diskar från exempelvis Stockholm till Göteborg på 5 timmar har den en datatakt på 500 terabit/s.

Läs mer om erbjudandet på Jeff Barrs blogg. Han är så kallad chefsapostel på Amazon och har bland annat bemödat sig att illustrera hela processen i lego. 


FOTNOT

* En tidigare version av texten sade felaktigt en terabyte/s.
** Här fanns tidigare ett följdfel från ovanstående fel

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)