Åtta projekt som ska öka digitaliseringen och därmed konkurrenskraften i svensk industri får 31 miljoner kronor av Vinnova. Bland projekten finns ett digitalt sågverk, robotisering i småföretag, 3D-printning av verktyg, maskininlärning och bearbetning av stora datamängder.
– Digitalisering är avgörande för att Sverige ska ha en internationellt konkurrenskraftig industriproduktion i framtiden. Därför är det viktigt att vi satsar offensivt inom det här området, säger Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren i ett pressmeddelande.
Den aktuella satsningen ska få industriföretag, forskningsinstitut och universitetsforskare att samverkar för att stärka nyindustrialisering och en uppkopplad industri. Projekten är tvååriga och bygger på att de deltagande företagen bidrar med minst lika mycket som Vinnova.
• Kommunikation och underhåll i den digitala fabriken, SICS, Blatraden, Interactive inst, SSAB m.fl, 4 miljoner
Projektet ska utnyttja verktyg från spelindustrin och sociala medier för att definiera, utveckla och verifiera problem och lösningar gällande produktion, underhåll och service.
• Maskininlärning genom automatisk analys av stora datamängder, Fraunhofer Chalmers, SKF, Flexlink, CTH, 4 miljoner
Målet med projektet är automatisering av processen att identifiera och härleda grundorsaker till fel produktionsfel.
• E-DIG Digital lärplattform, Swerea IVF, ABB, SKF, CTH, Gbg Tekn College m.fl, 4 miljoner
Ska höja digitaliseringskompetensen bland medarbetare i svensk industri. För operatörer, underhållstekniker och produktionstekniker i företag samt utbildningsaktörer.
• Digitalt kvalitetscertifikat vid 3D-printing, Swerea IVF, AGA, SKF, GKN m.fl, 3,4 miljoner
Projektet ska introducera och utvärdera nya övervakningsmetoder i additiv tillverknin.
• Flexibel robotisering för små- och medelstora produktionsföretag, Swerea IVF, CTH, Opiflex, IF Metall m.fl, 4 miljoner
Projektet ska visa på möjligheterna med flexibel automation och samverkan mellan robotar och operatörer i små- och medelstora företag.
• Det smarta digitala sågverket, SP, Moelven, RemaSawco, Schneider Electric, 4 miljoner
Genom att använda uppkopplade sensorer och spårbarhet för en produkt ska analys, planering och optimering av produktionsprocessens alla delar möjliggöras.
• 3D-printing av verktyg, Örebro Universitet, Swerea, IKEA, Uddeholm, Volvo PV m.fl. 4 miljoner
Projektet ska utveckla snabb och resurseffektiv design och framtagning av produktionsverktyg genom additiv tillverkning.
• DIGFOG Digitaliserade fogningsprocesser, Swerea KIMAB, KTH, Scania, Volvo PV m.fl. 4 miljoner
Processberedning är ett svårdigitaliserat område. Projektet ska ta fram nya arbetssätt och digitala verktyg för svetsplanering och fogningsprocesser.