JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 10 juli 2020 VECKA 28

Just nu pågår hästtävlingen Gothenburg Horse Show. På årets show finns ett smart hinder – utvecklat av tio Chalmersstudenter – som trådlöst mäter hur långt ifrån hindret som hästen stampar av. Förhoppningen är att kunskapen på sikt ska hjälpa hästaveln på traven.

– Teknisk utveckling har kommit att betyda mycket för hästsporten och Chalmers får ofta förfrågningar om att försöka hitta lösningar på olika hästrelaterade problem, säger Magnus Karlsteen, docent i fysik och ansvarig för hästsportsatsningen vid Chalmers.

Förra året var det världspremiär för ett så kallat smart hinder på hästshowen i Göteborg. I år bidrar Chalmers med ett annat hinder som med hjälp av laserteknik mäter avståndet från hästens avstamp till hindret.

Mätdata skickas sedan trådlöst till en dator som bearbetar informationen, som sedan skickas vidare till jumbotronen där publiken kan se resultatet.

Hindret som Chalmersstudenterna utvecklat till i år har sitt ursprung i en förfrågan från Swedish Warmblood (SWB), en organisation som verkar för att främja svensk hästavel.

SWB vill helt enkelt kunna studera hästarnas avstamp; information som sedan kan kopplas till studier kring exempelvis förslitningsskador i hopphästars framben. Förhoppningen är att på sikt kunna använda kunskapen till att avla fram hästar med annan konstitution eller teknik.

Gothenburg Horse Show arrangeras fram till den 26 februari av Got Event, Göteborgs Stads evenemangs- och arenabolag.

För tillfället driver Chalmers ett tjugotal olika forskningsprojekt kopplade till hästsport. På EuroHorse-mässan, som pågår samtidigt som Gothenburg Horse Show, presenteras det smarta hindret liksom andra projekt.

 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)