JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kinesisk LTE-processor med Intel-cpu i provexemplar 

Efter flera misslyckade försök planeras nu återigen volymproduktion av mobiltelefoner byggda på mobilprocessorer med cpu:er från amerikanska Intel. För tredje gången är Spreadtrum partnern som ska få det att hända.

Kinesiska Spreadtrum demonstrerar en mobiltelefon med en LTE-mobilprocessor kring en x86-cpu på 2 GHz från Intel. Den kommer snart att släppas i en skarp produkt.

Provexemplar finns och processorn demonstreras  integrerad i en mobiltelefon på mässan Mobile World. 

Dessutom finns en kund, en ännu anonym kinesisk mobiltelefontillverkare, som ska använda den i en mobiltelefon avsedd för marknaden utanför Kina.

Processorn heter SC90861-IA och är en åttkärna på Intels 64-bitarsarkitektur Atom Airmont. Den tickar i 2 GHz och är tillverkad av Intel i 14 nm LP.

Intel beskriver den som jämbördig med den marknadsledande smarttelefonprocessorfamiljen Qualcomm Snapdragon 600.

Modemet är Spreadtrums egen konstruktion. Det stöder ett antal mobilnätsprotkoll upp till LTE-7. Grafikkärnan är Imagination PowerVR GT7200. I systemkretsen finns också en DSP-kärna från Ceva. 

Det här är det senaste i en lång rad försök från Intel att slå sig in på marknaden för processorer till mobiltelefoner. En annan kinesisk partner har i det arbetet varit Rockchip som presenterade en systemkrets med en Intel-cpu år 2014.

Under 2015 prisdumpade Intel 3G-processor C3230RK, utvecklad i samarbete med Rockchip, för att få in den på den kinesiska marknaden, enligt tidningen Digitimes.

Mobilprocessorer av idag använder inte x86-processorer, utan ARM-processorer som tillverkas av flera företag som konkurrerar med varandra. Vad gäller x86-processorer i effektklass för mobiltelefoner har Intel monopol.

Intel äger 20 procent av Spreadtrum efter en investering på 1,5 miljarder dollar som annonserades i slutet av år 2014. 

Parallellt arbetar Intel med en plan B, att tjäna pengar på ARM-mobilprocessorer. Intel har tidigare släppt ARM-mobilprocessorer under eget namn och kommer att låta LG tillverka 10 nm-ARM-processorer i sina fabriker.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)