JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Toshiba öppnar för budmånad

Japanska Toshiba blöder kraftigt. Pengar måste till snabbt. Därför har företaget inlett ett anbudsförfarandet som berör halvledarverksamheten. Beroende av hur budgivningen fortlöper är företaget villigt att sälja hela chiptillverkningen för att på så sätt täcka de massiva förluster som uppkommit i den amerikanska kärnkraftsverksamheten.

Sedan mitten av januari har det varit känt att japanska Toshiba varit öppet för att sälja delar av sin halvledarverksamhet för att täcka förluster på uppåt 6 miljarder dollar orsakade av skenande kostnader vid byggandet av kärnkraftverk i USA.

Ursprungligen planerade konglomeratet att sälja mindre än 20 procent av halvledarverksamheten, men nu handlar det alltså om en majoritetsandel – faktiskt upp till 100 procent, rapporterar bland annat Nikkei. Därmed hoppas Toshiba att kunna få ut ett högre priser från konkurrenter och investmentfonder.

Fram till den 29 mars tar Toshiba emot anbud från företag och fonder. Hittills har de amerikanska konkurrenterna Micronic och Western Digital visat intresse, liksom sydkoreanska SK Hynix. Likaså påstås flera investmentfonder överväger en affär, liksom även taiwanesiska Hon Hai Precision Industry, även känt som Foxconn. Det skriver Nikkei.

När ambudstiden är över den 30 mars kommer företaget att hålla en extra bolagsstämma. Därefter planerar företaget att knoppa av halvedarverksamheten. Det ska vara klart den första april varpå Toshiba hoppas kunna gå vidare med försäljningen, som förväntas vara helt avslutad i slutet av mars nästa år.

Toshiba kräver minst två biljoner yen, eller 17,4 miljarder dollar, för sin halvledarverksamhet. Det skulle  i så fall ge en vinst på drygt en biljoner yen, vilket företaget menar ska kompensera för den skada som byggandet av kärnkraftverk i USA orsakat.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)