JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny Umeåantenn i senaste Raspberrykortet

Tacka Umeå för det senaste Raspberry Pi-kortet! Raspberrystiftelsen trodde det skulle vara omöjligt att utrusta ett så litet kort med trådlös radio.

Inbyggnadsdatorn Raspberry Pi Zero W, som släpptes den 28 februari, har en ny svensk antennnkonstruktion. Raspberrystiftelsen kallar den för ett ”trådlöst mirakel”.

Antennen tar mycket liten yta på kretskortet i anspråk vilket var en förutsättning för att det överhuvudtaget skulle gå att göra en trådlös version av det lilla Raspberrykortet Pi Zero.

Pi Zero W är Raspberrystiftelsens andra kort med Bluetooth och wifi. I det tidigare större kortet Raspberry Pi 3 gick det att använda en standardlösning för antennen. Att det lilla Pi Zero skulle kunna utrustas med antenn var långtifrån självklart.

Antennen på Pi 3 (överst) är en ytmonterad komponent.

Antennen på Pi Zero W (underst) är en resonant kavitet som formas genom att koppar etsas bort. Radiovågorna interagerar med hålrummet som har rätt resonansfrekvens för 2,4 GHz. Två kondensatorer nedtill fångar upp radiosignalen

– Vi trodde att det var omöjligt, säger Raspberrys chefskonstruktör Roger Thornton.

Om Proant har Roger Thornton följande att säga:

– De är riktiga oppfinnar-jockar. Det är en verkligt elegant lösning.

Antennen är patentsökt och kallas Niche. Den är en notchantenn, men i miniatyrversion och med andra elektriska egenskaper. 

En Niche-antenn tar mycket liten yta på kretskortet och kräver endast ett litet djup från kretskortskanten. 

Orsaken är att den använder vad Proant kallar en ”speciell geometrisk struktur” som tillsammans med passiva komponenter skapar en 2,4 GHz-resonans – bärfrekvensen för både Bluetooth och wifi. 

– Detta är en antenntyp vars egenskaper passar små IoT-produkter, säger Tomas Rutfors, vd på Proant.

Det här är första gången som är Proants får en design win på ett makerskort. Det faktiskt första gången som Niche i sig får en design win överhuvudtaget. 

Proant har flera olika patentsökta konstruktioner vilket ger företaget möjlighet att optimera Nicheantennen för olika produkter. Raspberry använder antennen på licens. 
 
Proant utvecklar, tillverkar och säljer antenner främst till M2M- och IoT-tillämpningar. Huvudkontoret finns i Umeå och ett logistik- och försäljningskontor i Hong Kong.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)