JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pengar till havsenergi

Inom det europeiska samarbetet Oceanera-Net finns det pengar att hämta. Tre länder samt fyra regioner deltar. Däribland Sverige. Fokus ligger på forsknings- och utvecklingsprojekt inom olika former av havsenergi. Nu avsätter Energimyndigheten 12,5 miljoner kronor för svenskt deltagande.

Sverige, Irland och Spanien samt de europeiska regionerna Skottland, spanska Baskien samt de två franska regionerna Bretagne och Loire deltar i utlysningen som totalt har 11,44 miljoner euro att fördela i stöd. EU kan komma att spä på med ytterligare 33 procent.

Energimyndigheten bidrar med 12,5 miljoner för svenskt deltagande. Det betyder att svenska företag och forskare med intresse för exempelvis vågkraft, tidvattenströmmar och havsströmmar kan söka stöd för forsknings- och utvecklingsprojekt. Som mest kan den totala stödsumman för svensk del bli 16,6 miljoner kronor, EU-stöd inräknat.

För den som är intresserad startar etapp ett i en tvåstegsprocess nu. Det innebär att projektskisser ska vara inlämnade senast den 26 maj.

Det finns en hel del krav för att få delta. Bland annat måste minst två oberoende parter från minst två olika länder delta. Dessutom måste minst en deltagare vara ett företag.

Projekt som får stöd kan tidigast starta i januari nästa år och pågå som längst till juli 2021.

Här kan du läsa den svenska utlysningen (länk).

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)