JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kollar motorn över molnet

Snabbt och enkelt fästs sensorn vid motorn, som därmed kan övervakas via mobilen och hindra 70 procent av dagens driftsstopp. Inga kablar eller anpassningar krävs. Nu lanseras ABB sensorlösningen, skräddarsydd för lågspänningsmotorer, i Europa. Inom kort även i USA.

Det går att minska motordriftstoppen i industrin med upp till 70 procent, öka motorns livslängd med hela 30 procent och minska energiförbrukning med upp till 10 procent om det i tid går att identifiera skador eller andra problem på motor och kringutrustning. Just det är uppgiften för ABB:s nylanserade sensorlösning.

Det handlar om en kompakt lösning som med några enkla handgrepp fästs på ramen till en lågspänningsmotor. Motorn kan vara från ABB men också andra tillverkare.

Ingen kabeldragning eller maskinbearbetning krävs. I en första version kommunicerar sensorerna insamlat data med Bluetooth via en smartmobil till molnet för analys. Senare i år kommer även en gateway för automatisk överföring att släppas.

Versionen som nu rullas ut kontrollerar lagerstatus, vibrationer, yttemperatur, hastighet, matningsfrekvens och antal starter. Framöver kommer ytterligare funktioner att läggas till, mot slutet av året är planen exempelvis att addera kontroll av energiförbrukningen.

Hittills har lösningen testats av ett stort antal företag världen över och enligt ABB har resultatet varit mycket lyckat. Bland annat upptäckte en sensor på en kemisk fabrik i Tyskland att en pump överbelastades varje gång den startades . Felet berodde på en felaktigt använd ventil som orsakade högt tryck i systemet och stora påfrestningar på pumpen och dess tätningar. Felet hade inte upptäckts utan sensorerna.

– I många andra fall har sensorer lämnat tidiga varningar om problem i lager så att motorerna kunde bytas innan de slutade fungera, tillägger Jonas Spoorendonk, globalt ansvarig för ABB Ability Smart Sensor.

ABB Ability är ABB:s samlingsnamn för digitala lösningar och tjänster.

Sensorerna i första versionen är CE-certifierade och kompatibla med IEC-standardiserade induktionsmotorer för direktstartad S1-drift. De finns i IEC-storlekar från 160 till 450 och NEMA-storlekar från 140 till 449.

I Sverige visas den smarta sensorlösningen upp för första gången i ABB:s monter (B04:22) på Elfack-mässan som går av stapeln i Göteborg den 9-12 maj.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)